Faza 2 – Dragostea

Dragostea este a doua faza a unei relatii de iubire. Alegand sa duci relatia ta la nivelul urmator este un pas important in viata cuplului si a fiecaruia dintre parteneri. In aceasta faza, se pastreaza multe elemente din Atractie, cum ar fi pasiunea, joaca, dorul si apar noi trairi, noi sentimente. Incepi sa-l vezi mai bine pe celalalt, adica apar si defectele pe care inainte chiar daca le vedeai, nu te interesau. Calitatile se reintorc la parametrii normali, de la “e cel mai bun si frumos din lume’’, la ‘’imi place mult….’’. Comunicarea devine mai deschisa si se pot impartasi ganduri si dorinte. Incepe diferentierea intre eu si tu. Apropierea si distantarea alterneaza.

E posibil sa apara si mici conflicte, nu doar pentru ca ceea ce face celalalt ne si nemultumeste, ci si pentru ca, inconstient, dorim sa verificam punctul in care ne aflam, gradul real de acceptare si implicare a unuia fata de celalalt. Tatonam inca terenul pe care ne aflam, pozitia fata de celalalt, fata de relatie.

Aratati cine sunteti cu adevarat! Acest lucru va va ajuta pe amandoi deoarece in cazul in care nu va veti putea accepta asa cum sunteti, e mai bine sa opriti relatia acum decat mai tarziu. De asemenea, incercati sa va rezolvati conflictele intr-o maniera cat mai matura posibil. Asta inseamna ca fiecare partener trebuie sa fie atent la ce aduce in relatie, la responsabilitatile proprii: sa se dezvaluie asa cum este, sa-si recunoasca greselile, sa vada ce poate sa schimbe si ce nu. Si daca face o promisiune, s-o respecte. Cand acest lucru nu este posibil, atunci sa comunice celuilalt cu bunatate si deschidere. Tot acum, fiecare invata limitele celuilalt, invata sa-i respecte intimitatea, sa faca uneori compromisuri, invata sa aiba asteptari realiste. Nu este usor, este o munca greu de facut care implica angajare, implicare, efort care, totusi, nu sunt obligatorii de facut daca simti ca te depasesc, ca iti asumi mai mult decat poti sau daca nu primesti nimic in schimb. Mentine tot timpul in relatie echilibrul intre a da si a primi.
Relatia poate continua daca diferentierile dintre cei doi duc la o intelegere mai profunda a celuilalt sau se poate opri daca aceste diferentieri ne provoaca nemultumire, presiune, teama, anxietate.

In aceasta faza, cei doi pot hotara sa se mute impreuna, sa se casatoreasca si sa faca si copii. Acestea sunt lucruri minunate pe care marea majoritate a oamenilor si le doresc, fac parte din firea omului. Toate aceste planuri ne apropie, dar ne si indeparteaza. Ne apropie deoarece avem proiecte comune, ceea ce este vital pentru un cuplu. Ne indeparteaza deoarece, in procesul de indeplinire a acestor planuri, uitam sa ne mai privim, sa ne mai simtim, sa avem grija unul de celalalt. Si nu in ultimul rand uitam de noi insine.

Sa stiu cine sunt, sa ma respect si sa ma accept ca persoana este ceea ce ne ajuta in a intelege mai bine partenerul, sa il acceptam si sa il respectam. In acest fel, putem sa mergem un pas inainte, spre intimidate.