Relatii sanatoase

Pentru a avea relatii sanatoase, de orice natura, este necesar sa devin capabil sa simt si sa raspund la emotiile celuilalt. In functie de gradul de apropiere se intampla ca, uneori, sa fim afectati de trairile sale dar acest lucru, in sine, nu este deloc periculos. A depune efort sa nu fim niciodata afectati de ceea ce traiesc cei pe care ii iubim este fara rost. Suferim cu ei si pentru ei si, in acest fel, suntem aproape unii de altii. Apoi, ne bucuram si suntem fericiti impreuna si ne apropiem si mai mult. O relatie sanatoasa nu presupune sa stau detasat in permanenta si sa fiu atent doar la mine dar presupune sa pot face distinctie intre mine si celalalt pentru a nu ma confunda cu el pentru ca altfel e posibil sa ramanem amandoi in groapa cu nisipuri miscatoare.
O relatie sanatoasa inseamna sa avem capacitatea de a ne deschide sufletul cu incredere, iar acest lucru este, poate, unul din cele mai greu de facut avand in vedere faptul ca am invatat de mici ca nevoile noastre sau felul nostru de a fi nu este potrivit, acceptat, recunoscut. Insa, fara a ne recupera increderea in noi si in ceilalti, nu este posibil sa creem relatiile pe care ni le dorim.
Inseamna sa avem curaj sa ne declaram iubirea sau orice alt sentiment pe care il avem pentru celalalt. Am observat ca e mai usor sa spunem ce nu ne convine decat ce ne place, ce ne mangaie si ce ne bucura.
Ne-am inchis prea mult incercand sa parem puternici adica sa rezistam, sa nu ne lasam, sa nu cadem. Ceea ce este minunat, acest tip de rezilienta ajutandu-ne sa ne ridicam si sa mergem mai departe cu o alta intelepciune. Totusi, folosim aceasta putere de multe ori in detrimentul nostru. Ne inchidem, devenim sarcastici, cinici, neincrezatori, lipsiti de blandete si toleranta. Puterea inseamna sa imi pastrez calitatile umane si sa nu devin un robot care doar face si uita sa fie. Puterea inseamna sa continui sa iubesc, sa ajut si sa fiu alaturi. Inseamna sa continui sa creez relatii bune cu ceilalti, nu cu presiunea lui ‘’trebuie’’ ci cu bucurie, implicare si auto-responsabilitate.
Si, nu in ultimul rand, pentru a crea relatii sanatoase este necesar sa devin capabil sa simt si sa raspund la propriile emotii. Asta inseamna sa le cunosc, sa le gestionez si sa accept ca exista.
A fi in relatii bune este vindecator deopotriva psihic si fizic. O imbratisare calda, o mangaiere, un zambet, cateva minute de ascultare reala fac parte dintre lucrurile care nu costa dar care sunt foarte pretioase. Atat de pretioase incat nu exista om care sa nu le doreasca. De ce a devenit atat de greu sa le daruim si sa le primim?