Despre afectiuni

STRESUL

Cand oamenii experimenteaza diverse situatii la care nu pot face fata, apare stresul.Putem vorbi de urmatoarele situatii ca fiind generatoare de stres: amenintari sociale, discrepantele dintre perceptia ca persoana si modul de actionare, lipsuri material, cresterea nivelului de responsabilitate, probleme sexuale. probleme de sanatate.certurile si tensiunea din familie,suferinta sau moartea unei persoane apropiate, locul de munca nepotrivit

Simptomele include anxietate, tensiune, iritabilitate, dificultate de a invata, iar din punct de vedere fizic se vor confrunta cu insomnii, pierderea poftei de mancare sau un apetit exagerat, oboseala, dureri, scaderea imunitatii, aparitia migrenelor, durerilor de spate.

Psihologii impart stresul in 2 categorii:

–          eustres (cu efecte placute, ravnit de individ si care ofera satisfactie)

–          distress (neplacut, evitat in mod normal si apasator mintal)

 

ANXIETATEA

Anxietatea este o emotie caracterizata orin stari de tensiune, neliniste si ingrijorare, fara a avea un motiv foarte clar.  Subiectul se asteapta sa treaca prin diferite incercari, cum ar fi boli, accidente, problem profesionale sau sentimentale, fara sa existe nimic concret care ar putea sa-l indreptateasca la o asemenea asteptare.

Este normal experimentarea unei stari de ingrijorare sau teama cand este vorba de un examen, de o decizie mai greu de luat, de schimbari importante in viata.Anxietatea devine o problema cand reduce abilitatea unei persoane de a avea o viata sanatoasa, prin insomnii, lipsa totala a relaxarii si placerii, ingrijorare excesiva, incordare si nervozitate permanente.

Chiar si copiii mici experimenteaza anxietatea, mai ales in momentele de separare de parinti sau locuri care le-au oferit siguranta.

 

FOBIA SOCIALA

Se deosebeste de anxietate prin faptul ca are la baza un factor declansator si are un caracter limitat. Fobia sociala apare in anumite impreurari si se manifesta prin frica de a fi privit si de a nu te comporta ridicol. Frica de a vorbi, de a fi incapabil sa raspunzi, de a rosi in public determina o reactie imediata precum tremurat, balbait, dorinta de a se aseza sau de a pleca in acel moment, slabirea organismului. Ulterior, subiectul va cauta sa evite aceste tip de situatii cu posibila consecinta de a-si afecta viata sociala, profesionala.

 

ALCOOLISMUL

Alcoolismul cu scop de relaxare da curajul de a infrunta lumea exterioara si, nu de putine ori, chiar si lumea interioara. la inceput are rol dezinhibator ducand la iluzia sigurantei si luciditatii. Omul poate sa apara mai enerfic, comunicativ, spiritual, relaxat. Dependenta apare cand se simte nevoia de a bea din ce in ce mai mult pentru a obtine aceleasi rezultate, omul pierzand controlul asupra sa. Astfel, creste agresivitatea, apar amenintarile, actele violente si se poate ajunge pana la lesin sau coma.

In cele mai multe cazuri, alcoolici nu recunosc sau ridiculizeaza simptomele pe care le au, astfel ca este foarte greu sa fie ajutati sau vindecati.

 

SENTIMENTUL DE INFERIORITATE

Acest sentiment este baza lipsei increderii in sine si alimenteeaza constant parerea negativa despre propria persoana, uneori chiar cand aceasta persoana are multe realizari concrete si obiective. Persoana se considera ca fiind ‘’bun de nimic’’, incapabil, neinteresant si neimportant.

Cele mai simple actiuni sunt criticate de aceasta persoana la cel mai dur mod: ‘’Iar am uitat sa iau paine, sunt un tampit’’. In afara de faptul ca aceasta persoana prezinta, dupa parerea sa, toate defectele si lipsurile, isi subapreciaza si calitatile, care sunt criticate in orice imprejurare. Orice succes este pus sub semnul intrebarii, ‘’nici nu stiu cum am reusit sa fiu promovat!’’.

Tot in aceasta categorie intra si sentimental de inferioritate manifestat prin comportament tiranic fata de persoane mai slabe: copii, subalterni si comporatment exagerat de amabili cu cei puternici ca rang social sau finanaciar.

 

SENTIMENTUL DE DESCURAJARE

Conform DEX, descurajarea este un sentiment de disperare in fata obstacolelor, o stare de perplexitate, pierderea entuziasmului, curajului si energiei. Cei mai multi dintre oameni experimenteaza, de-a lungul vietii, cel putin un moment de descurajare si,  prin diferite cai, ies din ea. Totusi, cand acest sentiment ramane sau apare foarte des, atunci inseamna ca acea persoana sa considere orice actiune pe care doreste sa o intreprinda, ca fiind sortita esecului. Gandirea este negative, indreptata spre nereusita, esec, mai degraba decat pe o posibila reusita. Aceasta persoana canteraste exagerat de mult orice intentionaeaza sa faca. Este o pendulare permanenta intre ‘’s-o fac, sa n-o fac, sa zic asa sau sa nu zic’’. Exista tendinta de a amana si de a da inapoi si a renunta la cel mai mic incident.

 

DEPENDENTA

Este o problema emotionala severa , persoana simtindu-se tot timpul trista sau ‘’golita’’, neajutorata sau fara speranta.

Dependenta este o activitate permanenta, fara de care persoana resimte puternice ganduri si trairi negative, iar organismul are de suferit. Are o componenta psihica, persoana nemaifiind capabila sa controleze ceea ce face fara un ajutor de specialitate

Poate fi dependent fata de o persoana sau mai multe, de fumat, alcool, jocuri de noroc sau droguri, de o anume placere sau activitate: munca, sex, mancare,sport, calculator etc.  Vorbim de dependenta atunci cand, in lipsa obiectului spre care ne indreptam atentia in mod continuu, starea de functionare a persoanei se deterioreaza. Apar manifestari, in functie de tipul de depedenta, ca: frica, furie, tremor, palpitatii, lesin. Pierzand controlul asupra a ceea ce fac si pot ajunge la un punct in care se pot chiar rani.

Se ajunge la dependenta in conditiile in care persoana simte placere in preajma obiectului dependentei, dupa care incepe sa resimte din ce in ce mai mult si mai des acelasi lucru. La primele semne de acest gen la dvs sau la cei pe care ii cunoasteti, cereti ajutor.

 

NARCISISMUL

Apare cand omul simte o nevoie incontrolabila de a se simti important, de succes si de a fi admirat de ceilalti. Tot ceea ce fac, fac ca si cand ar fi unici si sunt indreptatiti la favoruri special. Nu au sentimente fata de ceilalti oameni si nu suporta realizarile altora

 

TULBURAREA OBSESIV-COMPULSIVA

Se  caracterizeaza  prin obsesii (idei, ganduri, imagini care persista care cauzeaza anxietate) si compulsii (comportamente repetitive cu rol de a preveni sau reduce anxietatea si nu de a obtine placere). Omul recunoaste ca obsesiile sunt produsul propriei minti si nu sunt impuse din afara. Cele mai frecvente obsesii sunt legate de contaminari, nevoia de a pune lucrurile intr-o anumita ordine, impulsuri agresive. De obicei, omul incearca sa ignore sau sa suprime astfel de ganduri, de obicei cu un alt gand sau actiune. Compulsiile se manifestea prin spalatul mainilor, prin actul de a face ordine si de a verifica, calculatul, repetarea de cuvinte in gand.

 

 ABUZUL

Abuzul fizic reprezinta actele de violenta asupra corpului, constand in batai, lovituri, strangeri puternice, intepaturi sau arsuri pe piele, ruperi de oase sau articulatii, schingiuri, maltratari.De asemenea, restrictionarea sau interzicerea hranei sau a somnului,, sechestrarea, interdictia de a citi sau a viziona filme cu scopul de a tine persoana in ignoranta.
Abuzul emotional reprezinta acele acte repetate care afecteaza psihic si sulfeteste omul, acesta prezentand mare neincredere in sine, frica, anxietate, nesiguranta,. Abuzul emotional consta in manipulare, in repetarea unor cuvinte sau expresii de genul ’’esti un nimic, nu esti bun de nimic, esti urat, mai bine nu te faceam, eu te-am facut, eu te omor, daca nu esti bun, te bat, etc’’, tot ceea ce atenteaza la o buna parere despre sine, la curajul si taria proprie, la libertate si evolutie interioara.. Mai inseamna ignorarea nevoilor si a sentimentelor, crearea intentionata a unei situatii frustrante, dorinta de a-l mentine pe celalalt in nesiguranta, refuzul de a vorbi sau a petrece timp impreuna, atitudinea ‘’eu sunt stapanul aici’’.

In acest fel, persoana primeste mesaje ca nu este iubita si valoroasa decat daca face ceva, daca indeplineste nevoile altcuiva sau daca are performante, de obicei foarte inalte calitativ.
Abuzul sexual la adulti este cel mai des intalnit la femei. Abuzul se manifesta cand ele sunt sunt obligate, de un strain sau de partener sa se supuna unui act sexual care poate fi obisnuit sau insotit de diverse actiuni considerate a fi perversiuni sexuale.

Abuzurile sexuale se pot intampla in copilarie, in relatiile parinti-copii, in relatii de prietenie sau la locul de munca.

Un abuz sexual la copii este orice activitate sexuala pe care copilul nu o intelege sau nu o aproba si care este impotriva legii. Expunerea unui copil la pornografie, exhibitionismul, voyeurismul sunt considerate abuzuri sexuale.

Abuzatorii pot fi barbati sau femei, tineri sau varstnici si, de cele mai multe ori, sunt persoane pe care copiii le cunosc, din familie sau din imediata apropiere.