Ce este meditatia?

 Intr-un limbaj comun, meditatia inseamna sa iti golesti mintea si sa iti gasesti punctul intern de echilibru. Ceea ce nu este usor deloc. In afara de cei care practica meditatia de ani si ani si reusesc sa ajunga la simpla stare de a fi, ceilalti avem ceva de lucru. Sa iti golesti mintea presupune sa nu mai ai ganduri si acesta  este poate cel mai greu lucru de facut deoarece mintea noastra lucreaza in continuu. Chiar si cand spunem ‘’sa ne golim mintea’’, in acelasi moment ne gandim la asta.

Cel mai usor este, la inceput, sa te concentrezi pe cuvinte pozitive sau sa te gandesti ca esti intr-un loc perfect in care esti lipsit de griji. Respiratia este un factor important in meditatie, ca de altfel si in toate momentele zilei. Meditatia si respiratia sunt strans legate intre ele. Cand incepi sa meditezi, e necesar sa iti reglezi respiratia, iar cand incepi sa deprinzi arta respiratului, poti intra automat intr-o stare de liniste, foarte asemanatoare meditatiei.

Cel mai usor de invatat este sa inspiri pe nas 3 secunde, mentii respiratia 3 secunde si expiri pe gura 3 secunde. Fiind atent la respiratie, iti poti linisti mintea. Iar daca in timpul meditatiei, gandurile vin din nou, ceea ce la inceput se va intampla des, e sufficient sa-ti amintesti sa respiri.

Meditatia este, ca si alte tehnici, un alt mod de a aborda lucrurile. Poti aborda problemele stresandu-te sau le poti aborda cu o stare de calm. Problemele raman aceleasi, doar modul de abordare se schimba. Meditatia te ajuta sa gasesti noi moduri de a face fata stresului, bolilor, nelinistilor prin contemplare si reflectie, te ajuta sa-ti vindeci trupul, mintea si sufletul. Se regleaza tensiunea, se relaxeaza musculatura, se modifica felul de a gandi si simti, toate acestea fiind deja primul pas spre atenuarea stresului, reducerea anxietatii, eliminarea furiei. Practica meditatiei poate duce la reducerea dependentelor pana la eliminarea lor definitiva, la  scaderea nivelului depresiei, la rezolvarea tulburarilor de alimentatie.

Toate acestea se intampla doar pentru ca, prin practicarea unei stari de calm zilnice, se modifica structura conexiunilor neuronale la nivelul creierului. Dupa cum s-a dovedit stiintific, creierul nostru asculta mesajele pe care i le dam. Daca mesajele sunt de frica “ce ma fac?’’, creierul sta tot timpul in alerta. Daca mesajele noastre sunt “’orice ar fi, sigur exista o solutie”’, deja circuitele neuronale actioneaza diferit, ajutandu-ne sa fim increzatori.

Asadar, putem invata sa gandim alltfel. Si ca urmare, sa simtim diferit si sa ne comportam in consecinta.

Nu este neaparat necesar sa avem un loc amenajat special  pentru meditatie. Marii maestri ne invata ca asa ceva este de dorit, doar ca in timpurile si in societatea occidentala in care traim, acest lucru este destul de greu de realizat. Ceea ce ne dorim este sa gasim intre 5 si 30 minute zilnice pentru noi insine. Ca este acasa sau la birou, in avion sau pe plaja, are mai putina importanta. Ceea ce este cu adevarat important este sa fim siguri ca nu va suna telefonul, ca nu va intra cineva pe usa sau ceva brusc care sa ne sperie. Unele persoane stau pe un scaun cu picioarele pe podea sau in pozitie lotus, altele stau intinse pe pat. Indiferent de pozitie, este important sa puteti respira. Cu timpul veti ajunge sa practicati meditatia chiar daca sunteti intr-un mijloc de transport in comun unde este galagie.

Poti deveni astfel mult mai centrat pe propria persoana, iar acest lucru duce la cresterea eficientei in orice faci, se dezvolta creativitatea, apar sincronicitatile. Din practica mea cu clientii, am obervat ca atunci cand invata sa respire, se schimba pozitia, iar fata se lumineaza. Si aceasta, doar dupa cateva respiratii. Apoi, la urmatoarele sedinte, cei care au practicat si acasa mi-au spus ca au gasit solutii la probleme vechi.

Sunt si persoane care nu pot si nici nu esste recomandat sa practice meditatia. De exemplu,  cei care au ganduri de auto-ranire, cei in depresii puternice sau  cei care au avut in trecut sau au in prezent diverse tulburari de echilibru psihic. Intrebati si documentati-va!

 

Exercitiu de meditatie:

Aseaza-te confortabil si inchide ochii. Respira adanc de 3 ori. Relaxeaza-ti maxilarele, pune limba in cerul gurii, ochii, inchisi fiind, ridica-i spre centrul fruntii si respira. Mergi in inima ta si stai putin acolo. O auzi batad, este inima ta. Esti in deplina siguranta si liniste.

Respira incet si calm, observa respiratia. Cand inspiri, gandeste-te ca aduci in corpul tau energie, liniste, bunatate, succes. Cand expiri, gandeste-te ca scoti din corpul tau supararea, grija, resentimentele.

Ori de cate ori navalesc gandurile, indreapta-ti atentia catre respiratie. Intreaba-ti inima daca doreste sa-ti spuna ceva. Acesta nu este un ordin, este doar o intentie pentru ca inima ta sa se poata exprima pe sine. In orice fel iti vorbeste inima, cu tristete sau cu bucurie, primeste totul asa cum este. Inseamna ce de asta ai nevoie acum.Asculta ce iti spune.

Acum elibereaza-te de tot ceea ce a venit. Ai invatat sa fii in inima ta si sa o asculti, acum te eliberezi. Incepi sa misti degetele de la maini si de la picioare, sa te misti putin si, cand esti pregatit, poti deschide ochii.