Sunt in regula sau nu?

”Un mod in care imaginea negativa despre noi insine se intoarce sa ne bantuie este printr-un suvoi de vorbe de ocara la adresa noastra – ceea ce numesc eu ”criticul interior”.

Este vocea care ne spune ca nimic din ceea ce facem nu e suficient de bun. Ea salasluieste mai jos de pragul constiintei, asteptand cea mai mica justificrae pentru a iesi la iveala si a trece la atac. Daca ati patrunde in gandurile multor oameni, ati descoperi ca majoritatea se invart in jurul unei singure preocupari:

Sunt in regula sau nu?

Astfel este alimentata fixatia ”ma iubeste, nu ma iubeste?”. Daca ma iubeste, poate ca sunt o ppersoana buna totusi – atractiva, de succes, placuta, puternica – si pot sa ma simt bine cu mine insami. Dar daca nu ma iubeste, sunt aruncat in iadul imaginii negative despre mine insami o persoana neadcvata, neatragatoare, lipsita de succes, slaba, care nu merita sa fie iubita. Si atunci ma iubesc si ma resping.

Daca nu ne iubim pe noi insine ne este greu sa le perimtem altora sa ne iubeasca. Si asta produce frustrare in cei care sunt alaturi de noi, determinandu-i sa se retraga sau sa plece. Iar noi folosim asta ca pe o dovada in plus ca e ceva in neregula cu noi. In acest fel, povestea dusmanului din noi insine devine profetie autoimplinita.”

John Welwood