Faza 1 – Atractia

Atractia este primul pas pentru stabilirea unei relatii de iubire. Relatia se poate opri la atractie, ceea ce inseamna ca nu vor exista pasii urmatori: dragostea, intimitatea si afectiunea, astfel ca o asemenea situatie va insemna doar o experienta cu cineva si atat.

Atractia se bazeaza, de obicei, pe infatisarea fizica. Este binecunoscut faptul ca atunci cand o femeie si un barbat se intalnesc, oricare ar fi imprejurarea, fiecare dintre ei cauta, constient au nu, trasaturi fizice pentru a se hotara daca celalalt este placut. Si ma refer la proportionalitatea corpului, simetria fetei, felul in care este imbracat celalalt, zambetul, intonatia vocii. Simplul fapt de a ne placea celalalt din punct de vedere fizic, ne face sa ii oferim deja ceva din increderea noastra.

Atractia ne place, poate cel mai mult din toate fazele iubirii. Si se amplifica pe masura ce devine reciproca. In timpul atractiei, eventualele probleme pe care le aveam pana atunci, cum ar fi oboseala, lipsa de chef, iritarea, tensiunea, dispar. Este ca si cum atractia ne cuprinde cu totul, ne vrajeste si astfel, prin ea, vedem doar perfectiune. Cand suntem nevoiti sa ne indepartam de perfectiune pentru activitati care cer prezenta noastra obligatorie, ne simtim nefericiti cu totul.

Cel mai important element al acestei faze este dorinta sexuala. A ne darui din punct de vedere sexual este o dovada a dorintei de uniune complete cu celalalt. Acum doar asa ii putem dovedi cat de bine ne este, cat de mult putem darui. Dorinta sexuala pune in miscare multe din resorturile noastre psihice si emotionale. Nu am face chiar orice pentru asta, dar cert este ca depunem eforturi foarte mari sa parem mai frumosi, mai buni, mai inteligenti, mai capabili decat suntem sau chiar decat am putea sa fim. Scoatem toate armele pe care le avem si despre care am citit ca exista doar pentru a-l apropia mai mult pe celalalt.

Pentru ca noua ne place mult ideea de iubire, atractia ne ofera cea mai antrenanta, dinamica si, de ce sa nu spunem, de multe ori periculoasa, imagine. Misterul si vraja, spontaneitatea, inundarea gandurilor pozitive, cresterea increderii si a stimei de sine sunt ingredientele care ne sunt oferite de atractie. Desi am dori sa fim pentru totdeauna in aceasta postura, suntem creati in asa fel incat la un moment dat aceasta faza se incheie. Insa incheierea sau continuarea relatiei depinde de cei doi parteneri, in conditiile in care acestia au impartasit sentimente, au discutat si au descoperit pasiuni comune, au avut si alte activitati impreuna, atunci relatia se transforma in dragoste.

Daca dorinta sexuala a fost singura care i-a tinut pe cei doi impreuna, atunci relatia se sfarseste o data cu incheierea fazei atractiei. Incheierea poate fi de comun acord sau nu, poate fi multumindu-i celuilalt pentru experienta traita impreuna sau ranindu-l, poate fi cu sufletul linistit sau cu tristete si resentimente. Toate acestea depind de asteptarile fiecaruia de lectiile pe care le-a invatat sau nu, de educatia pe care o are privind raporatea la ceilalti, de experientele pe care le-a trait de-a lungul vietii.