Faza 3 – Intimitatea

Pe langa intimitatea fizica care presupune atingere, managaiere, imbratisare, sarut, contact sexual, exista si intimitatea sufleteasca si chiar spirituala. La al doilea tip de intimidate nu se ajunge usor. Este insuficient ca noi sa povestim partenerului sau el noua despre ce simtim cand ne suparam sau cand ne bucuram. Este un tip de intelegere dincolo de cuvinte. Prespune o impartasire profunda a propriilor trairi simtindu-te, in acelasi timp ascultat, nejudecat si in siguranta.

Sa te simti ascultat presupune ca celalalt sa fie atent la tine si la ceea ce spui, fara a cauta neaparat sa ofere solutii sau sa iti povesteasca despre situatii asemanatoare prin care a trecut el.

Sa te simti nejudecat inseamna ca nu primesti intrebari de genul ‘’de ce gandesti asa?’’ si nici concluzionari care suna “’esti imposibil/a, ai de toate, cemai vrei?’’. Lipsa judecatii apare cand celalalt ne asculta si ne intelege chiar daca poate sa nu fie de acord cu noi,

Sa te simti in siguranta inseamna ca poti vorbi fara teama ca partenerul isi va schimba parerea despre tine sau va impacheta si va pleca.

Totusi, tin foarte mult sa spun ca intimitatea nu inseamna nicidecum sa uit de respectul pe care il port celuilalt si sa-i vorbesc ca si cand eu sa scap de ce ma framanta si sa-l transform pe el intr-un loc de depozitare deseuri sufletesti.

Intimitatea presupune o anumita maturitate a cuplului si a partenerilor si o implicare egala a lor in acest nivel al iubirii. Daca unul din parteneri isi doreste prea rapid intimitatea, iar celalalt nu este pregatit, se nasc confuzii, neintelegeri, prezumtii false. Intimitatea se creeaza.. mai intai tragi o linie, apoi o bucla, apoi se percepe o forma si, incet, tabloul este gata.

Femeia si barbatul din cuplu descopera prietenia unul cu celalalt, descopera sensuri mai profunde ale relatiei si sunt foarte aproape de a se iubi si nu doar de a fi indragostiti. Prietenia in acest sens determina atingerea granitelor celuilalt fara ca el sa se simta sufocat sau presat.

La atingerea intimitatii, femeia simte delicatete, sinceritate, deschidere fara teama in fata iubirii.. Incepe sa se simta cu adevarat speciala in fata partenerului sau si ca urmare va zambi mai des, ochii ii vor straluci si va incepe sa-si aprecieze feminitatea cu tot ce presupune ea.. Barbatul isi poate arata vulnerabilitatea avand siguranta ca nu va avea de suferit, va scapa de povara mastilor pentru a da bine si, simtindu-se iubit asa cum este, va putea sa se afirme intr-un mod mult mai relaxat. Ambii parteneri  vor capata autonomie simtindu-se uniti.

Ca urmare, pasiunea din cuplu va creste si se va imbogati. Partenerii  se vor bucura din plin unul de altul si de viata.