Singuratatea de sarbatori

De sarbatori si, in special de sarbatorile de iarna, sentimentul de singuratate este mai puternic. O mare parte din oameni se simt singuri chiar daca au in jur o familie sau prieteni. Exista multe motive pentru care apare sentimentul de singuratate. Poate au fost dezamagiti de prea multe ori, poate le este frica sa se arate asa cum sunt, poate cred despre ei ca nu sunt suficient de inteligenti sau frumosi sau interesanti.  Poate nu gasesc intelegere si sprijin si, la fel de posibil este pentru ca, desi sunt persoane care incearca sa se apropie de ei, acestea nu sunt lasate, ba chiar sunt respinse. Si ne trezim singuri..

Sentimentul de singuratate este insotit de multa tristete, de ganduri disfunctionale cum ar fi ‘’nimeni nu ma iubeste’’ sau ‘’nimeni nu ma vrea in jurul lui’’ sau iluzii de genul ‘’daca ea/el ar fi fost aici, as fi fost mult mai bine’’. Apar trairi cum ar fi nelinistea interioara,neincredere,  apare sentimente de furie impotriva altor oameni dar si impotriva propriei persoane. Apare durerea sufleteasca si se reduce dramatic stima de sine. Pentru oamenii de toate varstele, sa te simti singur, fie ca ai sau nu oameni in jurul tau, este o povara si este, deseori, insotita si de lipsa de speranta, de o greutate care ii apasa, de sentimentul ca nu esti de folos nimanui.

In aceste conditii, oamenii au nevoie sa scoata la suprafata toate aceste sentimente. Problema apare cand nu stiu cum sa faca asta si recurg la diverse activitati care de fapt nu ii ajuta ci accentueaza traile de mai sus. Astfel, sunt multe persoane care se inchid in casa pe toata perioada sarbatorilor, trag jaluzelele si mananca intr-una sau se uita la TV cat e ziua de lunga sau dorm si uita sa se hraneasca sau sa se spele. Alte persoane merg la magazine si cumpara multe sticla de alcool si beau foarte mult, fumeaza chiar mai mult decat de obicei. Sunt persoane care iau medicamente de calmare sau alte substante ca sa uite prin ce trec. Sunt persoane care, in aceasta perioada,isi  retraiesc din nou si din nou  toate evenimentele grele si foarte grele din viata lor. Multora li se pare ca toti in jur sunt fericiti, doar ei nu. Ei simt ca nu apartin nimanui, au sentimentul de ‘’frunza in vant’’.

Insa, nu putem imparti oamenii in cei care se simt singuri si cei care nu se simt. Aceasta deoarece, noi toti,  am avut sau avem momente in care ne simtim singuri si fiecare dintre noi, am trait cel putin un Craciun sau un Revelion, fiin apasati de aceasta singuratea. Nu este o rusine si depinde foarte mult de tine insuti, de reactia pe care o ai la acest sentiment. Pentru ca poti avea reactiile de mai sus sau poti avea reactii diferite. Cel mai important este sa te uiti bine in jurul tau si sa observi cati oameni singuri vezi. Sau poate nu ii vezi, dar ii stii: copii singuri in orfelinate, batrani singuri in case sau in centrele specializate, oameni cu handicap care se pot descurca mult mai greu singuri. Daca iti e greu sa faci ceva pentru tine, fa ceva pentru ei. Nu trebuie sa cheltuiesti enorm, dar poti darui un zambet, o ciocolata sau o vorba buna doamnei din colt care sta in frig si vinde ziare, sau vecinului care isi trage caciula pe ochi si abia mormaie un ‘’buna ziua’’.

Daca nu poti face toate astea si observi ca ramai cu toate acele sentimente grele, le poti scrie pe o foaie de hartie. Scrie cu litere mari tristetea, dezamagirea, durerea, sentimental de inutilitate sau orice simti. Apoi pune fiecare foaie la masa cu tine.  Ca niste musafiri… Poti cumpara un globulet mic si il poti pune in dreptul fiecarui sentiment. Te vei simti mult mai bine.

Sa iesi din casa este extrem de important. Bucura-te, poate un pic fortat la inceput, de stralucirea si culoarea luminitelor si globurilor din oras. Cumpara-ti un brad sau macar o ramura si impodobeste cu dragoste. Pune muzica, poate nu nepaarat de Craciun daca ti se pare prea lenta si apasatoare, asculta ceea ce iti place. Daca cheltui, nu cheltui pe alcool, tigari, droguri sau mancare multa, cheltuie pentru sufletul tau. Uite, pentru ca sunt zile libere, poti citi ceea ce nu ai avut timpul sa citesti, poti suna oameni cu care nu ai mai vorbit de mult. Initiataza tu contactele.

Daca poti, pleaca intr-o excursie. Daca  nu, iesi in parc, plimba-te. Iar daca de revelion nu ai planuri, mergi in locurile publice unde se organizeaza ceva. Cu siguranta, te vei simti macar un pic mai bine.

Si daca nu poti face nimic din toate acetsea, fa-ti un ceai si gandeste-te, cu iubire, la toti oamenii minunati pe care i-ai intalnit in drumul tau. Incepand cu tine!