A fi puternic vs a fi bun
Noi, oamenii, spre deosebire de celelalte fiinte, avem senzatia si, in cele din urma, chiar credinta ca daruim mult. Daruim timp, atentie, afectiune, bani…. cam ce credem ca are nevoie celalalt. Acest lucru ar trebui sa ne faca sa ne simtim bine. Impliniti si bucurosi. Dar nu se intampla asa. In primul rand, pentru ca nu ne putem abtine sa nu asteptam in schimb ceva si, in al doilea rand, ca nu stim sa primim. De ce nu primim? Deoarece, de cele mai multe ori, ceea ce primim nu seamana nici pe departe cu ceea ce ne asteptam sa primim. Si, astfel refuzam darul pentru ca nu il intelegem.
Si continuam, astfel, sa avem in suflet un gol, continuam sa ne simtim nerasplatiti de ceilalti sau de viata. Si ne inchidem interior, fiind convinsi ca orice am face, nu suntem indeajuns de buni. Si, da, avem dreptate! Nu suntem indeajuns de buni deoarece suntem indeajuns de puternici. Adevarul este ca nu vrem sa fim buni, vrem sa fim puternici. Notiunea de bun, in limbaj comun, nu mai inseamna a fi bland si intelegator… deoarece aceste calitati sunt astazi, slabiciuni. De fapt, cand ne gandim ca nu suntem buni, ne gandim ca nu avem valoare, ca nu insemnam nimic, ca nu avem putere, ca nu stapanim…bunuri sau oameni. Astazi, doar cei puternici sunt rasplatiti, doar cei puternici sunt respectati si chiar iubiti. Din acest punct de vedere, a darui si a primi s-au transformat in a da si a lua. Ceea ce ma induioseaza este faptul ca cei „puternici’’care ajung sa dea si sa ia, dupa chef, sfarsesc prin a concluziona ca nu sunt suficient de buni! Si cercul se inchide.
Ramane sa facem diferenta intre a fi bun si a fi puternic si a face o legatura intre ele, astfel incat sa beneficiem de partea buna a ambelor adjective cu scopul de a obtine echilibrul intre a darui si a primi si, intr-un final, de a ne umple sufletul. Adica de a ne simti impliniti.
Sa fii puternic inseamna sa ai control. De aceea, mai degraba daruim decat primim, e mult mai „controlabil’’. Cand cineva ne daruieste, fie si un compliment, zambim de complezenta, dar ne intrebam aproape automat ce vrea respectiva persoana. Deoarece, in primul rand, daca vrea ceva, eu nu ii dau deoarece eu dau cand vreau eu, nu asa…oricand. In al doilea rand, eu STIU ca azi nu arat atat de bine si deci ma minte! Sigur, exista si reversul…Daca imi spune altcineva ca azi nu arat prea bine….ei, dar asta e alta poveste! Cand esti doar puternic si daruiesti, o faci stiind ca il indatorezi pe celalalt. Cand esti puternic si primesti, nu te simti confortabil, ci mai degraba umilit. Mai ales in cazul in care primesti ceva ce crezi ca nu ai nevoie. Un exemplu ar fi cazul in care te astepti sa primesti o masina, dar primesti o bicicleta. Nici prin cap nu-ti trece ca te vei strecura mai usor in trafic si, simultan, faci sport si stai mai mult in aer liber, deci vei fi mai sanatos. Asa ca respingi bicicleta si traiesti nefericit…dar puternic! Atat de puternic incat te poti duce, cu hotarare si ii iei masina lui tata…sau muncesti fara oprire sau furi sau alte si alte variante orientate obsesiv spre acelasi scop.
Sa devii bun inseamna sa mai renunti la control si sa te bucuri. Asa, doar pentru ca ai ocazia sa traiesti o gama infinita de ganduri si emotii, ca nici o alta fiinta din univers (in fond, nici nu dureaza mult, in jur de 80 de ani). Bunatatea nu inseamna pasivitate, lentoare, dezinteres, lene, neimplicare, nepasare. Mai degraba tine de duiosie, de liniste, calm, incredere, respect, acceptarea deplina a propriei persoane si a oamenilor, in general. A fi bun inseamna ca ai reusit sa nu mai judeci, stiind ca orice face altul ai putea si tu sa faci. A fi bun inseamna ca ai oprit schimburile inegale, nefolositoare si frustrante. Ca nu te mai inconjori cu ziduri inalte ca sa te aperi. Sa fii bun inseamna ca ai invatat sa faci diferenta intre iubirea conditionata si neconditionata. Sa fii bun inseamna sa ai putere interioara si chiar daca gresesti sau altii gresesc, sa poti sa ierti. Sa fii bun inseamna ca daruiesti ceea ce ai si ai invatat, fara sa astepti in schimb si fara intentia de a-l indatora pe celalalt si inseamna ca poti primi, fara umilinta, ci cu recunostinta. Si nu e de mirare ca abia acum vei primi cu adevarat masina dorita.
Astfel, se poate face o legatura simpla intre a fi bun si a fi puternic. Esti puternic atunci cand esti bun. Invers e tare greu, implica un efort imens de energie si timp, iar rezultatul poate parea uimitor: 5 masini in garaj, bogate conturi in banca, dressinguri pline de etichete valoroase, case peste tot (si inca vreo 10 etc-uri). In plus, vine o zi (garantat!) cand intrebi majordomul daca aveti musafiri la masa, iar el raspunde: „Nu, e familia dvs!”. Asta, in cazul fericit!
Sigur, e o chestiune de alegere. Poti sa alegi asa cum doresti deoarece ai primit acest drept nestramutat o data ce-ai venit pe lume. Nu e de nici un folos sa te iei dupa unul sau altul deoarece viata iti apartine in totalitate si faci ce iti doresti cu ea. Pana la urma, cum ar fi sa existe doar oameni puternici? Dar cum ar fi sa existe doar oameni buni?