Perceptia asupra corpului
M-a intrebat cineva odata cum poti fi perfect?
Eu cred ca toti, fiecare dintre noi, chiar suntem perfecti. Si ne putem da seama de acest lucru gandindu-ne cum am ajuns sa fim ceea ce suntem acum, pornind de la 2 celule microscopice.
Corpul nostru este alcatuit foarte exact, fiecare celula si organ functioneaza intr-un ritm perfect, intr-o ordine perfecta.
De cand suntem copii ne studiem corpul, dar nu intotdeauna ajungem sa-l cunoastem in intregime. Copiii mici, bebelusi isi vad mai intai mainile, le studiaza cu multa atentie, isi misca fiecare deget, strang pumnii, isi intorc palmele si isi baga mana in gura.
Priveste-ti putin mainile. Uita-te la unghii, la podul palmei, la liniile din podul palmei, stranage pumnii – din ce in ce mai strans pana la maxim, apoi incet desfa-ti pumnii.
Ce simti? Este ca si cand parca acum ati face cunostinta? Simti o stare de relaxare sau incordare? Ce ai vazut la palmele tale (sunt tinere, batrane, au linii, riduri, sunt tari, moi?)
Avem pretentia de la corpul nostru sa fie prezent si in stare de functionare in fiecare moment al vietii noastre, fara ca noi sa ne gandim la el aproape deloc. Cand ne imbolnavim, incepem sa-i acordam atentie si, pentru ca suntem bolnavi, il umplem cu medicamente.
Prin schimbarea obisnuintelor personale de a gandi si a ne comporta, putem schimba experienta corpului si imbatranirea lui.
Felul in care ne percem corpul ne face sa ne simtim mai tineri sau mai batrani decat suntem.
O persoana de 50 care se ingrijeste foarte bine poate avea trupul biologic al unei persoane de 35 ani. Si invers, o persoana de 50 de ani care nu acorda atentie sanatatii sale, poate avea biologia unui om mult mai in varsta.
Ce inseamna o persoana care se ingrijeste?
Aceasta persoana este atenta ce, cum si cat mananca, acorda atentie somnului, are o viata sociala echilibrata, are prieteni, citeste, nu consuma substante in exces (alcool, tigari, medicamente), acorda o atentie sporita relatiilor din viata sa, iubeste, iese in natura, face sport – sunt multe elemente care sporesc sanatatea corpului nostru.
In afara de varsta cronologica si cea biologica, exista si varsta psihologica, adica experienta ta subiectiva a cat de batran te simti.
Sunt oameni de 60 de ani care au invatat sa se relaxeze si sa se bucure de viata, astfel ca ei se simt mult mai tineri ca inainte.
Varsta psihologica este strans legata de varsta biologica. Cand corpul functioneaza in mod eficient, energic, traim aceasta stare de vitalitate si ne simtim mult mai vii.
Este absolut normal sa imbatranim si consider ca este chiar de dorit. Cel mai important este sa devenim constienti ca, intr-adevar, are loc o uzura absolut normala a organismului si ca e momentul sa ne adaptam, pastrand optimismul si tonusul. Atunci cand vine toamna sau iarna, incepem sa ne imbracam adecvat, altfel ne-am imbolnavi de la frig!
Psihic, daca ne asteptam ca, odata cu varsta, sa apara o scadere a capacitatii mentale si fizice, probabil ca asa se va intampla. Daca te astepti sa-ti mentii o stare de sanatate foarte buna, indiferent de cati ani ai, acesta va fi experienta ta.
Pentru a putea lucra asupra santatii si tineretii corpului nostru, e necesar sa ne gandim ce varsta am dori sa avem. Cel mai bine este sa micsorati, mental, varsta actuala cu 5-10 ani si nu cu mai mult.
Schimba-ti perceptia asupra corpului tau. Nu este doar un sac de carne si oase. Este un dar al universului, este un mecansim care functioneaza perfect de la fiecare atom pana la cel mai mare organ – creierul. Totul functioneaza perfect, dar asa cum te ingrijesti an de an de masina ta, tot asa, ba si cu mai multa grija si iubire, si de corpul tau.
Corpul nostru este, de asemenea si flux de energie vitala. Aceasta energie este puternic influentata atat de felul in care avem grija de corpul fizic, cat si de modul in care gandim si simtim.
Cu fiecare gand senzatie si sentiment pe care le avem, sistemul nervos sufera modificari subtile in fiziologie, generand mesaje chimice care regleaza corpul.
Domeniul medicinii corpului si mintii declara cat ne putem influenta sanatatea si starea generala prin alegerile pe care le facem. Mintea si corpul sunt legate intim astfel incat schimbarile pe care le faci intr-una dintre ele, o influenteaza automat pe cealalta.