Sindromul de stres post-traumatic

Acest sindrom se refera la problemele care apar in urma unui eveniment traumatic cum ar fi accidente, crime, dezastre naturale, pierderi, decese, divort si alte experiente traumatizante pentru om.

Cei cu sindrom post traumatic exeprimenteaza diverse amintiri recurente sau intruzive ale evenimentelor, imagini, ganduri, perceptii,care vin repetitiv si persistent si care fac omul sa retraiasca evenimentul. Apar vise apasatoare si/sau cosmaruri, iar sentimentele si trairile sunt atat de puternice incat modul obisnuit de a trai este intrerupt. Toate aceste stari determina o suprasolicitare psihica intensa. Practic, vorbim de doua realitati, cea de atunci –din timpul evenimentul traumatic si cea de acum, din prezent. Daca in prezent apar diversi stimuli care seamana destul de bine cu cei din realitatea trecuta, atunci ei apasa butoanele care retrezesc realitatea prin care am trecut..

Omul are tendintia de evitare a stimulilor. Evita ganduri, sentimente si expresii verbale legate de trauma. Nu-si mai aminteste sau fuge din calea locurilor, oamenilor sau activitatilor care au legatura cu trauma. Un astfel de stres diminueaza interesul fata de aspectele importante ale vietii, scade vitalitatea si capacitatea de a avea reactii emotionale placute, nu mai simte placerea, scade puterea de conscentrare si apar insomniile, frica, depresia. Pot apare reactii somatice, absenta emotionala.

Cel mai important lucru in atenuarea stresului post traumatic este sa vedem ce se intampla si sa stim ca este foarte posibil sa avem nevoie de ajutor, nu pentru a fi cum eram inainte, deoarece acest lucru este imposibil, ci pentru a intelege, a pansa si a vindeca rana intr-un mod sanatos. Pentru ca una este sa o lasi sa se inchida singura si alta este sa fie dezinfectata si ingrijita corect.