Modificarea starii de stres

Pe termen scurt, a lasa stresul sa treaca inseamna a te relaxa. Respira adanc, regulat, liber. Intinde-te daca poti si da-ti voie sa te relaxezi atata timp cat este nevoie. Semnele unei relaxari bune sunt cascatul, oftatul, suspinele tacute, tuse, stranut, senzatia de somn.
Lasa-ti corpul sa se manifeste in oricare dintre aceste moduri sau in toate.
Alte mijloace de relaxare fizica, pe langa respiratie, includ rasul, tipetele, urletele, plimbarile, inotul, baile lungi, dansul si gimnastica aerobica. prin ele se produce eliberare de stres – cel putin partial.
Intentia este sa-ti lasi corpul sa se elibereze de ceea ce doreste. Corpului tau nu-i place sa fie stresat; el face asta, in principal, la solicitarea mintii. A-ti scoate mintea din aceasta stare si a lasa corpul sa se elibereze de energiile in exces este un pas valoros.
In caz de stres extrem, iesi din aceasta stare – spune altcuiva care este implicat ca ai nevoie sa fii singur pentru un timp, pentru a-ti veni in fire.
Cand te afli intr-o situatie de care esti sigur ca este un dezastru, pierdere, durere sau orice alt rezultat negativ, foloseste una din formulele urmatoare:
– este doar o experienta, nu este nimic rau
– s-ar putea ca temerile mele sa se adevereasca, dar rezultatul nu ma va distruge. S-ar putea char sa fie ceva bun, voi astepta si voi vedea.
– orice ar spune frica, nimic nu ma poate distruge. Cand oamenii cad, ei nu se distrug, ci fac un salt.
– schimbarea este inevitabila. Este imposibil sa rezist schimbarii
– nu vreau sa ma mai cramponez. Scopul meu este sa las totul sa treaca si astept cu bucurie ce urmeaza sa vina.
– sunt iubit/a, sunt in siguranta.

Acestea nu sunt simple fraze, ci sunt noi convingeri care, atunci cand sunt nutrite cu sinceritate, cheama spiritul in ajutorul tau. Pentru a crea o noua realitate, ai nevoie de noi structuri mentale.
Situatiile in care egoul tau rezista din toate puterile tale sunt, cu siguranta, acelea care trebuie adoptate deoarece, din perspectiva spiritului, orice lucru care demonteaza constructiile tale limitative este benefic.
Trebuie sa darami cunoscutul pentru a permite necunoscutului sa intre.

Deepak Chopra