Hermann Hesse – Siddhartha

Fereste-te de multa intelepciune! – Buddha

 

Daca nu ai sti ca aceasta carte a fost scrisa in 1922 si ca actiunea are loc cu multa, multa vreme in urma, pe vremea lui Buddha, ai zice ca e vorba despre un om al zilelor noastre.

Siddhartha este un om framantat, neobosit cautator al intelepciunii si adevarului. Si exact ca si fiecare dintre noi, cei ce cautam, nu suntem multumiti cu ceea ce gasim si pornim iarasi si iarasi pe un alt drum, intr-o alta directie, in cautarea a “ceva”. Acel ceva pe care, credem noi, daca il gasim, ne va aduce fericirea.

Siddhartha porneste ca ascet, meditand profund. Apoi, pleaca din casa parinteasca, nemultumit de ce gasise in asceza si traieste in padure, suportand frigul si canicula ca sa-si infranga Eul.

Negasind nici in acest fel ce cauta, a mers mai departe si l-a intalnit pe Buddha. Dar nici pe acest nu l-a urmat, spunandu-I :”ma tem ca daca as deveni discipolul tau, mi s-ar putea intampla ca propriul meu eu sa nu-si gaseasca linistea decat intr-un mod aparent pentru ca, in realitate, supusenia mea, dragostea mea pentru tine s-ar transforma intr-un alt eu al meu!”. Buddha a inteles ca Siddhartha isi cauta adevaratul sine.

Urmeaza  alte si alte drumuri. Plin de uimire incepe sa traiasca in mijlocul oamenilor, se indragosteste, se imbogateste, invata sa-si “iubeasca stomacul” si sa-si “alinte simturile”.

Apoi urmeaza deznadejdea  si disperarea. Si cauta, si cauta…

Mai tarziu intelege ca, “atunci cand cineva cauta, se intampla sa nu mai vada decat lucrul pe care il cauta, fara sa mai vada nimic si sa nu se mai poata lasa patruns de nimic, tocmai ca esti in cautarea unui tel. A gasi insa, inseamna sa fii liber, sa ramai deschis”. Altfel poti pierde prezentul, clipa…

De fapt , tot ce exista pe lume “e bun si toate sunt la locul lor, moartea si viata, pacatul si dumnezeirea, inteligenta si nebunia, toate nu trebuie decat sa fie astfel, toate nu au nevoie decat de incuviintarea mea, de bunavointa mea, de acordul meu plin de dragoste. Iar pentru mine, e bine asa, in felul acesta toate imi sunt de folos si nu imi dauneaza niciodata”.