Distanta potrivita parinte-adolescent
Incepand cu varsta de 13-14 ani, copilul are nevoie sa se distanteze, la inceput mai putin, apoi din ce in ce mai mult. Acest lucru poate provoca multa frustrare in randul parintilor. Aceasta frustrare poate provoca chiar un fel de panica. Parintii se sperie deoarece pierd din controlul asupra copiilor deveniti adolosecenti.
Totusi, nu porni vanatoarea! Nu cauta, cu orice pret, sa cunosti TOTUL despre adolescentul tau. Daca ai reusit, pana acum, sa ai o buna comunicare cu fiica sau fiul tau, nu o pierde! Nu cauta sa-I citesti jurnalul, nu cotrobai in dulapiorul personal sau in buzunare sau oriunde altundeva, doar pentru a dori sa afli ceea ce nu stii. Probabil ca ai reusi sa afli cate ceva, dar comunicarea s-ar deteriora, increderea ei/lui in tine se va diminua si, in plus, dintr-un sentiment de revolta, ar face si mai rau. Astfel ca pretul platit pentru a alfa diverse lururi pe aceasta cale, este mult prea mare. Mai degraba il poti intreba ce se mai intampla in viata lui, poti fii deosebit de atent daca se schimba ceva in felul in care arata sau vorbeste, in felul in care se imbraca. Este importanta sa nu-ti pierzi atentia, dar la fel de important este sa nu fii invaziv! In plus, tine legatura cu scoala, vei afla, fara indoiala, multe lucruri de la profesori sau alti parinti. Sigur, nu e cel mai placut lucru ca cineva sa-ti spuna : ’’Fiul dvs are un limbaj….Oare de unde o fi invatat?’’ sau “De la fiica dvs a invatat si a mea sa se machieze in asa fel incat am senzatia ca nu o cunosc’’. Nu e deloc placut, dar procedati matur. Intrebati-I pe ceilalti parinti ce fac ei pentru a fi multumiti de adolescentii lor. Veti fi uimit de raspunsuri… Critica la adresa altora ascunde adesea propria nemultumire!
Adolescentul are nevoie de spatiu, atat fizic, cat si emotional. Daca este posibil, ar fi bine sa aiba o camera a lui sau macar un oarecare spatiu personal. Acest lucru poate insemna, poate, sa faci un zid fals sau sa imparti o camera mai mare in doua mai mici, printr-un paravan sau o biblioteca. Acest spatiu personal contribuie la o mai buna comunicare.
Din punct de vedere emotional, sunt foarte schimbatori la aceasta varsta. Sunt irascibili si certareti, se exprima mai mult comportamental decat verbal deoarece nu stiu inca sa comunice eficient. Consuma multa energie atat pentru a-si controla pornirile, cat si pentru a-si obtine independenta. De aceea au nevoie de spatiu emotional. Aceasta inseamna ca ei sa-si poate da frau liber emotilor fara teama ca il vei parasi sau ca nu il vei mai iubi. ‘’Acasa este locul unde te pregatesti de batalie, nu campul de batalie’’!
Crearea unei distante potrivite in relatia voastra este primul pas in trecerea de la relatia parinte-copil la relatia prieten-prieten pe care o veti avea cu copiii vostri adulti. Prieteniile intre adulti se bazeaza pe raporturi de egalitate si nu de superior-subordonat. Acest proces nu este usor deloc, dara daca esti atent la comunicarea dintre voi si daca vei cauta sa mentii o buna relatie in perioada adolescentei, rezultatul va fi acela pe care il doresti: o relatie bazata pe respect reciproc, pe iubire si incredere.