Diferenta intre stres si trauma
Stresul este o reactie la anumiti factori care creeaza o suprasolicitare. Psihicul uman este facut in asa fel incat sa rezolve problemele care apar, prin fuga (renuntare) sau lupta (actiune). O persoana sanatoasa se adapteaza la stres si poate elimina factorul stresor sau poate recurge la schimbarea proprie pentru a intelege si pentru a se adapta.
In cazul traumei, reactia care apare este de blocaj, inghetare, nemiscare, incremenire in punctul in care ne aflam in acel moment. Intr-o situatie de trauma, psihicul nu poate lupta, nici nu poate fugi, ci se rupe.
Apare neputinta (EU nu pot si nici altii nu ma pot ajuta), omul se simte singur si abandonat. Gravitatea unei traume depinde de mai multi factori, iar pe parcursul vietii, este posibil sa experimentam, din nou, situatiile respective, chiar daca a trecut mult timp.
Astfel,
– o parte din noi este ranita si pastreaza amintirile evenimentului traumatic
– o parte este partea supravietuitoare care este foarte utila, dar se ocupa mai mult de protejarea partii ranite si nu de realitate
– iar alta parte este cea sanatoasa care are suficienta forta pentru a confrunta traumele, pentru a ne da incredere si optimism