Cine sunt eu ca urmare a ceea ce a fost si este? 21.04.18

GRANITE PERSONALE.

Vorbim prea rar si suntem prea putin educati, acasa sau la scoala, sa stim sa stabilim granite personale sanatoase desi acesta este un lucru foarte necesar in mentinerea unei imagini si a unui concept de sine pozitiv si clar.
Granitele personale sunt reguli sau limite pe care noi le creem cu scopul de a stabili modalitați rezonabile si sigure in interactiunea cu ceilalti, adica cat si cum le permitem celorlalti sa se comporte fata de noi si cum raspundem noi cand cineva depaseste aceste limite. Ne ajuta sa ne separam de ceilalti, fizic, emotional si mental, sa ne exprimam unicitatea permitand acelasi lucru celor cu care relationam.
Stabilirea limitelor personale clare este cheia pentru relatii de respect reciproc, susținere și îngrijire. Granitele sunt o măsură a respectului de sine. Pe de altă parte, un respect de sine sănătos va produce limite care arata ca meritam sa fim bine tratati.

Semne de granite nesanatoase:
• Sa fii agresat fizic, verbal, emotional
• Sa ai incredere in toata lumea – sa nu ai incredere in nimeni
• Sa spui tot ce gandesti, simti sau vrei sa faci
• Sa gandesti in alb si negru
• Sa fii coplesit de cineva, sa te preocupe doar celalalt, sa traiesti doar prin ce ii place lui, prin ce vrea el, prin ce poate sau nu poate – si sa crezi ca asta e ok pentru ca stii sa oferi
• Sa ajungi la un nivel ridicat de intimitate la prima intalnire, sa te indragostesti rapid, sa actionezi la primul impuls sexual
• Sa accepti avansuri, atingeri sau sex pe care nu ti le doresti
• Sa te astepti sa-ti ghiceasca gandurile si sa-ti indeplineasca nevoile in mod automat
• Sa te simti nepotrivit sau vinovat atunci cand spui Nu
• Sa nu-ti iei apararea cand esti tratat abuziv
• Sa te destructurezi astfel incat cineva sa aiba grija de tine
• Sa te auto-abuzezi – prin mancare, alcool sau sa iti chinui corpul
• Sa fii atins prea mult, prea des si fara sa ceri
• Sa mergi impotriva valorilor personale sau drepturilor tale pentru a le face pe plac celorlalti.
Te astept pe 21 Aprilie 2018 pentru a constientiza ce este important pentru tine, cum sa construiesti respectul de sine,unde sunt blocajele, care sunt limitele personale, de ce nu poti tine cont de limitele tale dar nici de ale celorlalti, cum sa te separi si, in acelasi timp, sa ramai in relatii bune si sanatoase.

Orar: 09:45-18:30, cu pauze de cafea si o pauza de pranz de 45 minute
Locatia: Bd Magheru nr 26. Detaliile despre adresa se vor primi la inscriere.
Cost: 230 de lei. Pot lucra maxim 6-7 persoane. Pentru cei care vor doar sa participe ca si reprezentanti, costul este 170 lei.
Pentru inscriere poti suna pana la data de 17.04.2018 la tel 0726.113.331 sau poti trimite un email la adresa adelam110@gmail.com. Inscrierea implica un avans de 100 lei. In cazul in care nu mai poti participa avansul nu este returnabil dar orice persoana pe care o trimiti in locul tau va fi binevenita ca si tine.
Fiecare participant poate lucra cu ceea ce este important pentru el, tema fiind orientativa.
Despre metoda Constelatiei Identitatii:
Aceasta metoda ne ajuta sa vedem, sa ne apropiem, sa contientizam ranile noastre interioare pe care le ascundem, cu multa grija, prin mecanismele de protectie. Ne ajuta sa identificam conflictele interne si sa deblocam emotii. Ne invata sa avem rabdare, sa iesim din iluzii, sa renuntam la mijloacele de dominare si victimizare, sa ne asumam responsabilitatea pentru viata noastra, sa crestem partile sanatoase si sa ne intregim identitatea proprie
In prezent, practic aceasta metoda avand la baza teoria psihotraumatologiei multigenerationale dezvoltate de prof. Franz Ruppert. Prin aceasta metoda exploram, de fapt, structurile noastre psihologice. Toate evenimentele dificile din viata noastra ne schimba identitatea si ne influenteaza EUL (una din functiile de baza ale psihicului uman).
Este greu sa ne dezvoltam Eul pentru ca avem nevoie de ceilalti. De exemplu, indeplinirea nevoilor simbiotice din prima parte a vietii noastre ne face sa apartinem exclusiv altor persoane (mama, tata) si facem orice ca ele sa ni le implineasca: ‘’trebuie sa fiu cum vor, sa fac ce vor ca sa primesc ceva’’. Si, uneori, pare ca renuntam la cine suntem si la ce ne dorim sa facem pentru ca apare ideea ‘’primesc de la ceilalti doar daca nu mai sunt EU’’.
In restul vietii noastre exista intotdeauna o voce in interior care intreaba: ‘’Cine sunt eu?’’, “Aceasta este viata mea?’’ si, atunci, atentia noastra e necesar sa fie indreptata spre recuperarea sinelui autentic.
Cum se lucreaza?
Se alege intentia (ce dorim sa schimbam sau la ce vrem sa ne uitam). Cuvintele alese in intentie sunt foarte importante pentru cel care lucreaza pentru ca in aceste cuvinte sunt puse perceptii, reprezentari, trairi, cauze ale blocajelor, simptomelor. Cuvintele din intentie ne duc mai apropae de indentitatea noastra. Se alege, din grup, un reprezentant pentru fiecare cuvant. Odata plasat in constelatie, reprezentantul poate ‘’prin intermediul abilitatilor noastre perceptuale sa reprezinte sau sa participe si sa empatizeze in forma cea mai potrivita din punct de vedere fizic, emotional si mental cu circumstantele altor membri sau cu fortele din sistemul de familie…’’ (Albrecht Mahr).
Cu drag,
Psihoterapeut Adela Mihalcea
www.adelamihalcea.ro