Ce implica comunicarea
Comunicare este, in acelasi timp, un simplu schimb de informatii, dar si un dialog in care impartasesti emotii, trairi, stari.
Daca ii intrebati pe cei din jurul vostru ce inteleg prin cuvintele frumos, pericol, fericire, veti vedea cat de diferita poate fi semnificatia aceluiasi cuvant. Daca vrem sa intelegem pe cineva, trebuie sa identificam cat mai precis interpretarile pe care acesta le da mesajului.
Comunicarea, insa, nu se rezuma doar la utilizarea abila a cuvintelor. Conform unor studii realizate de Albert Mehrabian, intr-o conversatie directa, din totalul mesajelor transmise, 7% sunt verbale (cuvinte), 38% paraverbale (tonalitatea, inflexiunea vocii), 55% nonverbale (mimică, gesturi, posturi ale corpului).
Verbal reusim de multe ori sa spunem “nimic”, dar expresia fetei, gesturile, posturile au exprimat, in locul cuvintelor, starea noastra sufleteasca, intentiile. Asadar, comunicam intotdeauna, macar nonverbal, chiar si atunci cand nu avem intentia de a comunica.
Impresia se formeaza in proportie de 90% pe baza informatiilor nonverbale, in primele 10 secunde ale unei intrevederi, impresie care va influenta perceptia ulterioara a persoanei
Bazele unei comunicari eficiente:
1. Nu il las pe celalalt sa vorbeasca despre mine in locul meu
2. Il invit sa vorbeasca despre el insusi (eu iti spun cum ma simt cand faci asta)
3. Admit ca a te intelege cu cineva nu inseamna sa avem acealesi pareri, sentimente
4. Accept sa fac diferenta intre ceea ce vine de la celalalt (si ii apartine) si ceea ce simt eu (si imi apartine)
A comunica inseamna a reuni diferentele si asemanarile dintre noi.
Etape de comunciare:
– Ma exprim
– Primesc confirmarea ca limbajul meu a fost inteles
– Ascult ce spune celalalt
– Ii confirm ca l-am inteles (iata ce am inteles eu din ce mi-ai spus tu)
Astfel, in orice exprimare verbala – care nu inseamna totusi dialog – va exista riscul unor distorsiuni si neintelegeri intre:
– Ceea ce gandesc, ceea ce traiesc sau am trait… si ceea ce pot spune.
– Ceea ce spun efectiv, cu mijloacele mele de exprimare… si ceea ce intelege si retine celalalt din multitudinea de mesaje continute de discursul meu, privilegiind ceea ce il emotioneaza, il seduce sau il ameninta pe el mai tare.
– Ceea ce cred eu ca a inteles celalalt… si ce crede el ca eu cred ca a inteles.