Cine sunt eu ca urmare a ceea ce a fost si este? 17.02.18

CODEPENDENTA

In relatiile noastre este obisnuit sa existe o anumita dependenta, adica fiecare partener sa se poata baza pe cealalt, sa ceara ajutor, intelegere si suport. Acest lucru aduce plusvaloare relatiei si ajuta la cresterea capacitatilor personale si a puterii interioare a fiecarui partener, partener care ramane, in acelasi timp, pe propriile picioare, cu o identitate proprie, separata de cea a partenerului.
Codependenta presupune ca o persoana este dependenta de dependenta celuilalt pentru ea, fericirea si identitatea sa fiind definita de cealalta persoana. Intro astfel de relatie, nici unul dintre parteneri nu poate functiona separat, dar unul dintre ei este mai pasiv, iar celalalt este dominant, insa, de multe ori, nu e clar care dintre ei este mai depedent de celalalt, ambii putand fi intro forma de control.

Este valabila in toate tipurile de relatii, cu precadere parinte – copil si in relatia de cuplu. Astfel de relatii sunt disfunctionale, abuzive, distructive emotional , toxice.
In general, oamenii devin codependenti pentru ca, in copilarie, au avut parinti pentru care nevoile personale au fost pe primul plan. Astfel, copilului neglijat incepe sa nu-i mai pese de propria persoana si, pentru a se simti valoros si acceptat, se concentreaza pe ceea ce au nevoie parintii (sa fie scut intre ei, sa-i distreze, sa nu ceara nimic, sa nu planga, sa ia decizii etc). Nevoia parintelui devine nevoia sa si, ori de cate ori, copilul (sau adultul de mai tarziu) va cere ceva pentru el, va fi pedespit fie indirect (retragere fizica si emotionala) sau direct (atac verbal, batai). I se va spune ca este egoist si ca nu-i pasa de nimeni.

Ca sa ascunda de ceilalti si de sine ceea ce simte de fapt, un codependent devine persoana de care altii depind, acest lucru facandu-l sa arate puternic, mental si emotional.

Te invit la workshop-ul din 17.02.2018 daca:
– Simti ca imaginea si valoarea de sine depinde de validarea celorlati
– Esti foarte sensibil si reactiv la cei din jur
– Simti ca nu stii sau iti este greu sa stabilesti limite
– Ti-e teama sa ramai singur sau ti-e teama ca vei fi respins sau abandonat
– Crezi ca nu poti fi inteles sau auzit de cei din jur

Orar: 09:45-18:30, cu pauze de cafea si o pauza de pranz de 45 minute
Locatia: Bd Magheru nr 26. Detaliile despre adresa se vor primi la inscriere.

Cost: 230 de lei. Pot lucra maxim 6-7 persoane. Pentru cei care vor doar sa participe ca si reprezentanti, costul este 170 lei.

Pentru inscriere poti suna pana la data de 13.02.2018 la tel 0726.113.331 sau poti trimite un email la adresa adelam110@gmail.com. Inscrierea implica un avans de 100 lei. In cazul in care nu mai poti participa avansul nu este returnabil dar orice persoana pe care o trimiti in locul tau va fi binevenita ca si tine.

Fiecare participant poate lucra cu ceea ce este important pentru el, tema fiind orientativa.

Despre metoda Constelatiei Identitatii:
Aceasta metoda ne ajuta sa vedem, sa ne apropiem, sa contientizam ranile noastre interioare pe care le ascundem, cu multa grija, prin mecanismele de protectie. Ne ajuta sa identificam conflictele interne si sa deblocam emotii. Ne invata sa avem rabdare, sa iesim din iluzii, sa renuntam la mijloacele de dominare si victimizare, sa ne asumam responsabilitatea pentru viata noastra, sa crestem partile sanatoase si sa ne intregim identitatea proprie
In prezent, practic aceasta metoda avand la baza teoria psihotraumatologiei multigenerationale dezvoltate de prof. Franz Ruppert. Prin aceasta metoda exploram, de fapt, structurile noastre psihologice. Toate evenimentele dificile din viata noastra ne schimba identitatea si ne influenteaza EUL (una din functiile de baza ale psihicului uman).
Este greu sa ne dezvoltam Eul pentru ca avem nevoie de ceilalti. De exemplu, indeplinirea nevoilor simbiotice din prima parte a vietii noastre ne face sa apartinem exclusiv altor persoane (mama, tata) si facem orice ca ele sa ni le implineasca: ‘’trebuie sa fiu cum vor, sa fac ce vor ca sa primesc ceva’’. Si, uneori, pare ca renuntam la cine suntem si la ce ne dorim sa facem pentru ca apare ideea ‘’primesc de la ceilalti doar daca nu mai sunt EU’’.
In restul vietii noastre exista intotdeauna o voce in interior care intreaba: ‘’Cine sunt eu?’’, “Aceasta este viata mea?’’ si, atunci, atentia noastra e necesar sa fie indreptata spre recuperarea sinelui autentic.

Cum se lucreaza?
Se alege intentia (ce dorim sa schimbam sau la ce vrem sa ne uitam). Cuvintele alese in intentie sunt foarte importante pentru cel care lucreaza pentru ca in aceste cuvinte sunt puse perceptii, reprezentari, trairi, cauze ale blocajelor, simptomelor. Cuvintele din intentie ne duc mai apropae de indentitatea noastra. Se alege, din grup, un reprezentant pentru fiecare cuvant. Odata plasat in constelatie, reprezentantul poate ‘’prin intermediul abilitatilor noastre perceptuale sa reprezinte sau sa participe si sa empatizeze in forma cea mai potrivita din punct de vedere fizic, emotional si mental cu circumstantele altor membri sau cu fortele din sistemul de familie…’’ (Albrecht Mahr).
Cu drag,
Psihoterapeut Adela Mihalcea
www.adelamihalcea.ro