”Single” si in auto-izolare
“Single” si in perioada de auto-izolare.
Acest articol vine in intampinarea celor care sunt singuri si in izolare.
Cand spun singur ma refer la tine, cel/cea care nu ai un partener in aceasta perioada. Am ascultat, in ultimul timp, multe marturii ale celor care nu au partener si care, inainte de pandemie, cautau unul.
Am observat ca poti experimenta anxietate nu doar datorita izolarii ci si lipsei de perspectiva in gasirea cuiva cu care sa-ti traiesti viata. E posibil sa scada speranta, sa devii trist sau sa ai senzatia ca vei ramane asa pentru tot restul vietii. Te poti lupta cu frustrarea, furia si neputinta. Este de inteles si, de aceea, as vrea sa impartasesc cu tine cateva repere la care m-am gandit in timp ce am discutat cu cei cu care lucrez si cu prieteni singuri:
– Sa traiesti singur in casa are si avantaje. Esti stapan pe programul propriu, iti poti intinde foile pe jos, pui muzica oricat de tare si poti sa dansezi exact ca atunci cand nu te vede nimeni :), daca nu ai chef sa gatesti, mananci ce ai in frigider , speli cand vrei si sigur cheltui mai putin.
– Emotional, pastrezi toate resursele pentru tine si nu este necesar sa consumi energie ca sa identifici si sa gestionezi starile copiilor sau ale partenerului.
– Incerca sa folosesti strategia ‘’stop’’ pentru ameliora gandurile pesimiste privind viitorul tau in cuplu.
– Aminteste-ti ca este mai intelept sa fii singur decat intr-o relatie disfunctionala asa ca rezista tentatiei de a relua legatura cu fosta/ fostul partener.
– Poti continua sa cauti potentiali parteneri pe retelele de socializare, mai ales ca este posibil ca ‘’vanatorii’’ sa mai dispara acum tocmai pentru ca stau acasa in familia lor. Astfel apar mai multe persoane singure si serioase care nu au avut curajul sa intre pana acum pe astfel de platforme si le poti intalni mai usor.
– Poti sa iesi la un date online. Partea buna este ca esti cu totul in siguranta si ca poti iesi imediat din conversatie daca celalalt are o abordare nepotrivita.
– Sunt comunitati de oameni singuri pe internet si, daca vrei, poti adera la ele pentru a face schimb de idei, de ganduri si emotii.
– Aminteste-ti ca este o situatie temporara, a avut un inceput si va avea un sfarsit chiar daca pare indepartat.
– Ai timp sa te observi mai mult, sa te imprietenesti cu tine, sa vezi cum reactionezi in situatii limita, sa vezi mult mai limpede cine esti tu – ceea ce ar putea foarte bine sa intareasca increderea in sine, iar acest lucru cu siguranta va ajuta la felul in care te raportezi in viitor la ceilalti.
– Ai posibilitatea sa meditezi mai mult la ce nu a mers pana acum in relatii, iar asta o poti face si tu cu tine dar si cu ajutorul unui profesionist.
– Nu rupe legaturile pe care deja le-ai avut, implica-te, initiaza contacte, intereseaza-te de ceilalti. Uneori, conditiile neobisnuite pot consolida relatii asa cum nu se putea inainte sau chiar pot construi unele noi.
– Poti initia o petrecere in pijamale pe skype sau zoom sau un mimi-club de lectura cu prieteni.
– Tine un jurnal cu ce faci in fiecare zi, cu ce descoperi despre tine dar si despre situatia sociala, economica, despre vreme- iti va folosi cu siguranta la a-ti goli minte de ganduri si la a vedea peste 20 de ani cum te-ai descurcat singur intr-o asemenea situatie.
– Pastreaza-ti anumite obiceiuri pe care le practicai inainte: citeste, fa-ti o cafea exact cum iti place, ai grija de aspectul tau, fa miscare.
– Mentine-ti corpul relaxat dar activ, asa..ca la yoga.
– Hraneste partea de copil din tine – coloreaza, deseneaza, uita-te la filme de animatie, invata de pe internet sa faci lucruri creative cu simple obiecte.
– Oricat ar fi de tentant, nu lucra din pat si nu folosi folosi pijamaua ca si tinuta business casual. Nu conteaza ca nu te vede nimeni, conteaza ce mesaje transmiti creierului.
– Pastreaza umorul si practica un strop de auto-ironie. Este nevoie ca, la sfarsitul izolarii, sa te fi redescoperit si sa fi sanatos/sanatoasa fizic si psihic.