Cine sunt eu ca urmare a ceea ce a fost si este? 29.09.18

LIPSA IUBIRII DE SINE

Iubirea de sine este despre ce simt fata de mine insumi si despre cum judec cine sunt si ce fac. Ca adult, sunt primul meu judecator oricat de mult as vrea sa cred ca doar ceilalti ma critica.
Lipsa iubirii de sine inseamna ca nu ma pot valoriza, ca nu cred ca sunt o persoana buna si capabila, inseamna ca nu am incredere si ma indoiesc de mine, iar respectul si bunatatea fata de fiinta mea sunt la cote foarte reduse. Nu imi dau voie sa-mi fac cunoscute parerile, ma simt inferior in majoritatea timpului, nu accept complimente, nu pot sa refuz, nu imi arat limitele si vulnerabilitatile.

Semne ale lipsei iubirii de sine:
– O imagine negativa asupra felului in care arat, gandesc, simt, actionez
– Ingrijorare profunda privind felul in care ma percep ceilalti
– Atitudine precauta asupra interactiunii cu ceilalti si asupra reactiilor lor la mine
– Amplific orice greseala pe care o fac
– Ma pedepsesc – munca prea multa, mancat excesiv sau deloc, consum exagerat de alcool, substante pana la smulsul sprancenelor, taieturi, etc
– Multa anxietate si vartej emotional
– Stari profunde furie, tristete
– Hipervigilenta, perfectionism, lipsa indraznelii chiar pentru auto-protectie

Sa ma iubesc nu inseamna ca ajung sa vad ca sunt perfect ci, mai degraba, ajung sa ma vad exact asa cum sunt, sa accept felul meu de a fi si ma apuc de treaba sa cresc si sa evoluez tinand in brate un psihic sanatos si stabil.

‘’ Nu numai că iubirea de sine este necesară şi benefică, dar este o condiţie sine qua non a iubirii faţă de alte persoane”. Rollo May

Te astept la workshop-ul de dezvoltare personala prin metoda Constelatiei Identitatii din 29.09.2018 pentru a aprofunda acest subiect si a lucra ceea ce simti ca te-ar ajuta sa renunti la vechi judecati, sa iti construiesti o imagine mai realista despre sine dar si despre interactiunea cu oamenii, sa poti lua deciziile personale dorite, sa iti poti ridica stima de sine si sa te simti bine cu tine.

Orar: 09:45-18:30, cu pauze de cafea si o pauza de pranz de 45 minute
Locatia: Bd Magheru nr 26. Detaliile despre adresa se vor primi la inscriere.

Cost: 250 de lei. Pot lucra maxim 6-7 persoane. Pentru cei care vor doar sa participe ca si reprezentanti, costul este 170 lei.

Pentru inscriere poti suna pana la data de 24.09.2018 la tel 0726.113.331 sau poti trimite un email la adresa adelam110@gmail.com. Inscrierea implica un avans de 100 lei. In cazul in care nu mai poti participa avansul nu este returnabil dar orice persoana pe care o trimiti in locul tau va fi binevenita ca si tine.

Fiecare participant poate lucra cu ceea ce este important pentru el, tema fiind orientativa.

Despre metoda Constelatiei Identitatii:

Este o metoda terapeutica, folosita in multe tari din lume, care a demonstrat ca avem nevoie sa sustinem dezvoltarea structurilor sanatoase din psihicul nostru deoarece de-a lungul vietii am experimentat sau am fost martorii unor evenimente suficient de dificile astfel incat sa ne produca schimbari profunde in noi insine, in felul in care vedem lumea si viata.
Aceasta metoda ne ajuta sa vedem, sa ne apropiem, sa contientizam ranile noastre interioare pe care le ascundem, cu multa grija, prin mecanismele de protectie. Ne ajuta sa identificam conflictele interne si sa deblocam emotii. Ne invata sa avem rabdare, sa iesim din iluzii, sa renuntam la mijloacele de dominare si victimizare, sa ne asumam responsabilitatea pentru viata noastra, sa crestem partile sanatoase si sa ne intregim identitatea proprie
In prezent, practic aceasta metoda avand la baza teoria psihotraumatologiei multigenerationale dezvoltate de prof. Franz Ruppert.
Toate evenimentele grele din viata noastra ne schimba identitatea si ne influenteaza EUL (una din functiile de baza ale psihicului uman).Este greu sa ne dezvoltam Eul pentru ca avem nevoie de ceilalti. De exemplu, indeplinirea nevoilor simbiotice din prima parte a vietii noastre ne face sa apartinem exclusiv altor persoane (mama, tata) si facem orice ca ele sa ni le implineasca: ‘’trebuie sa fiu cum vor, sa fac ce vor ca sa primesc ceva’’. Si, uneori, pare ca renuntam la cine suntem si la ce ne dorim sa facem pentru ca apare ideea ‘’primesc de la ceilalti doar daca nu mai sunt EU’’.
In restul vietii noastre exista intotdeauna o voce in interior care intreaba: ‘’Cine sunt eu?’’, “Aceasta este viata mea?’’ si, atunci, atentia noastra e necesar sa fie indreptata spre recuperarea sinelui autentic.

Cum se lucreaza?

Se pot lucra probleme care tin de propria identitate (cine sunt si ce vreau), de familie sau relatii, de boala, cariera, de traumele prenatale, la nastere sau ulterioare.
Fiecare isi stabileste o intentie de lucru (ce vrea sa stie, sa constientizeze, sa simta sau sa vada) care poate fi o propozitie sau o intrebare. De exemplu: ‘’Eu vreau sa ma cunosc’’, ‘’Cine sunt eu?’’, ‘’Eu vreau sa vad cauza fricii mele’’, ‘’Eu vreau sa intru in contact cu trauma de iubire’’etc.
Se scriu cuvintele pe tabla si se alege cate un reprezentant pentru fiecare cuvant. Cuvintele alese in intentie sunt foarte importante pentru cel care lucreaza pentru ca in aceste cuvinte sunt puse perceptii, reprezentari, trairi, cauze ale blocajelor, simptomelor. Cuvintele din intentie ne duc mai apropae de indentitatea noastra.
Odata plasat in constelatie, reprezentantul poate ‘’prin intermediul abilitatilor noastre perceptuale sa reprezinte sau sa participe si sa empatizeze in forma cea mai potrivita din punct de vedere fizic, emotional si mental cu circumstantele altor membri sau cu fortele din sistemul de familie…’’ (Albrecht Mahr).
Cu drag,
Psihoterapeut Adela Mihalcea
www.adelamihalcea.ro