Cine sunt eu ca urmare a ceea ce a fost si este? 09.12.17
ANXIETATEA RELATIONALA
Avem, de-a lungul vietii noastre, mai multe tipuri de relatii: pozitive, negative, ocazionale, temporare si de durata. Exista persoane cu care este de asteptat si ne dorim sa avem relatii –familia, de exemplu- si persoane cu care nu ne dorim – de exemplu un profesor sau un sef sau un coleg, dar alaturi de care ne aduce contextul de viata.
Multe dintre aceste relatii ne pot aduce anxietatate, chiar si cele pozitive care sunt construite pe anumite principii, iar cand acestea nu mai functioneaza , relatiile sunt in pericol.
Pentru ca relatiile sa se dezvolte si sa evolueze, este necesar sa oferim si sa primim, adica sa existe reciprocitate.
Creerea intimitatii in relatiile apropiate (parinte – copil sau in cuplu) poate da nastere la anxietate. Sunt anumiti factori care favorizeaza anxietatea in aceste tipuri de relatii:
– Lipsa acceptarii si aprecierii, dezinteresul fata de ceea ce traieste celalalt, minciuna, manipularea, lipsa de grija si compasiune, inexistenta respectului , neputinta de a-ti impartasi sentimentele cu parintele sau partenerul, contrazicerea permanenta, critica, lipsa actiunii si initiativei, a nu cunoaste, a nu te interesa si a nu tine cont de nevoile celuilalt, etc.
Un alt factor important care poate duce la anxietate este auto-dezvaluirea. In relatia parinte-copil este total inadecvat ca parintele sa dezvaluie copilului detalii amanuntite din relatia lui cu celalalt parinte – acest gen de dezvaluire apasa foarte mult copilul din punct de vedere emotional, acesta nestiind ce ar trebui sa faca si cum sa proceseze astfel de informatii. In relatia cu partnerul, dezvaluirea de sine poate apare pentru celalalt ori ca o coplesire ori ca o obligatie sa se dezvaluie si el si, daca nu este pregatit sau nu vrea sa faca asta, se va speria si va fugi – fizic, prin plecare sau emotional, prin retragere in sine.
Va invit la workshop-ul din 09.12.2017 pentru a afla mai multe despre anxietatea relationala din relatiile apropiate (familie, cuplu, prieteni), dar si de la locul de munca. De asemenea , impreuna vom descoperi:
– Care ar putea fi elementele generatoare de anxietate pentru fiecare in parte
– Cum sa depasim rusinea si scenariile negative
– Cum sa indraznim sa avem experiente diverse si cum sa ne bucuram de ele chiar daca anxietatea este prezenta
– Cum sa nu mai neglijam si cum sa intram intr-un contact mai sanatos cu persoana cea mai apropiata de noi – propria persoana
– Cum si unde putem gasi ‘’prize emotionale’’ pentru a ne reincarca atunci cand anxietatea ne-a coplesit
Orar: 10-18:30, cu pauze de cafea si o pauza de pranz de 45 minute
Locatia: Bd Magheru nr 26. Detalii despre adresa se vor primi la inscriere.
Cost: 200 de lei. Pot lucra maxim 6-7 persoane. Pentru cei care vor doar sa participe ca si reprezentanti, costul este 150 lei.
Pentru inscriere poti suna pana la data de 05.12.2017 la tel 0726.113.331 sau poti trimite un email la adresa adelam110@gmail.com. Inscrierea implica un avans de 100 lei. In cazul in care nu mai poti participa avansul nu este returnabil dar orice persoana pe care o trimiti in locul tau va fi binevenita ca si tine.
Fiecare participant poate lucra cu ceea ce este important pentru el, tema fiind orientativa.
Despre metoda Constelatiei Identitatii:
Aceasta metoda ne ajuta sa vedem, sa ne apropiem, sa contientizam ranile noastre interioare pe care le ascundem, cu multa grija, prin mecanismele de protectie. Ne ajuta sa identificam conflictele interne si sa deblocam emotii. Ne invata sa avem rabdare, sa iesim din iluzii, sa renuntam la mijloacele de dominare si victimizare, sa ne asumam responsabilitatea pentru viata noastra, sa crestem partile sanatoase si sa ne intregim identitatea proprie
In prezent, practic aceasta metoda avand la baza teoria psihotraumatologiei multigenerationale dezvoltate de prof. Franz Ruppert. Prin aceasta metoda exploram, de fapt, structurile noastre psihologice. Toate evenimentele dificile din viata noastra ne schimba identitatea si ne influenteaza EUL (una din functiile de baza ale psihicului uman).
Este greu sa ne dezvoltam Eul pentru ca avem nevoie de ceilalti. De exemplu, indeplinirea nevoilor simbiotice din prima parte a vietii noastre ne face sa apartinem exclusiv altor persoane (mama, tata) si facem orice ca ele sa ni le implineasca: ‘’trebuie sa fiu cum vor, sa fac ce vor ca sa primesc ceva’’. Si, uneori, pare ca renuntam la cine suntem si la ce ne dorim sa facem pentru ca apare ideea ‘’primesc de la ceilalti doar daca nu mai sunt EU’’.
In restul vietii noastre exista intotdeauna o voce in interior care intreaba: ‘’Cine sunt eu?’’, “Aceasta este viata mea?’’ si, atunci, atentia noastra e necesar sa fie indreptata spre recuperarea sinelui autentic.
Cum se lucreaza?
Se alege intentia (ce dorim sa schimbam sau la ce vrem sa ne uitam). Cuvintele alese in intentie sunt foarte importante pentru cel care lucreaza pentru ca in aceste cuvinte sunt puse perceptii, reprezentari, trairi, cauze ale blocajelor, simptomelor. Cuvintele din intentie ne duc mai apropae de indentitatea noastra. Se alege, din grup, un reprezentant pentru fiecare cuvant. Odata plasat in constelatie, reprezentantul poate ‘’prin intermediul abilitatilor noastre perceptuale sa reprezinte sau sa participe si sa empatizeze in forma cea mai potrivita din punct de vedere fizic, emotional si mental cu circumstantele altor membri sau cu fortele din sistemul de familie…’’ (Albrecht Mahr).
Cu drag,
Psihoterapeut Adela Mihalcea
www.adelamihalcea.ro