Cine sunt eu ca urmare a ceea ce a fost si este? 09.06.2018

ROLUL ATASAMENTULUI IN RELATIILE DE ADULT

Atasamentul este legatura emotionala pe care parintele o stabileste cu copilul din momentul conceptiei. Calitatea atasamentului creat poate prezice, suficient de puternic, felul in care copilul va deveni un adult cu anumite trasaturi sociale si emotionale manifestate in relatiile cu ceilalti si, mai ales, in relatiile de cuplu.

Un stil de atasament securizant presupune consistenta, incredere si siguranta in relatiile primare si, astfel,mai tarziu, un adult se simte bine in intimitate si nu are probleme daca exista momente cand depinde de cineva sau cineva depinde de el.

In schimb, cei care au experimentat relatii de atasament dificile, evitante sau anxioase vor intampina mai multe dificultati deoarece evita intimitatea, sunt mai putin empatici, se simt bine daca domina sau se dedica prea mult relatiei si partenerului, sunt putin increzatori ca pot fi iubiti, le este teama ca vor fi parasiti.

In functie de tipul de atasament pot apare diferite tipare de gandire cum ar fi:
– Apropierea este buna (sanatos)
– Vreau sa ma apropii de oameni dar ei nu ma vor (anxios)
– Prefer sa nu depind de altii sau altii de mine (evitant nepasator)
– Vreau sa fiu apropiat dar daca voi fi ranit? (evitant temator)

Pe 9 iunie 2018 te astept la un nou workshop de Constelatii ale Identitatii pentru a clarifica in ce fel tipul de atasament a avut impact asupra relatiei cu sine si cu ceilalti si ce fel de mecanisme s-au dezvoltat pentru a te adapta unui mediu nesigur. Vom lucra pentru a ne conecta la ceea ce am simtit, pentru desprinderea de ganduri si comportamente repetitive, pentru gasirea unui sentiment de siguranta in prezent.

Orar: 09:45-18:30, cu pauze de cafea si o pauza de pranz de 45 minute
Locatia: Bd Magheru nr 26. Detaliile despre adresa se vor primi la inscriere.
Cost: 230 de lei. Pot lucra maxim 6-7 persoane. Pentru cei care vor doar sa participe ca si reprezentanti, costul este 170 lei.

Pentru inscriere poti suna pana la data de 05.06.2018 la tel 0726.113.331 sau poti trimite un email la adresa adelam110@gmail.com. Inscrierea implica un avans de 100 lei. In cazul in care nu mai poti participa avansul nu este returnabil dar orice persoana pe care o trimiti in locul tau va fi binevenita ca si tine.
Fiecare participant poate lucra cu ceea ce este important pentru el, tema fiind orientativa.

Despre metoda Constelatiei Identitatii:
Aceasta metoda ne ajuta sa vedem, sa ne apropiem, sa contientizam ranile noastre interioare pe care le ascundem, cu multa grija, prin mecanismele de protectie. Ne ajuta sa identificam conflictele interne si sa deblocam emotii. Ne invata sa avem rabdare, sa iesim din iluzii, sa renuntam la mijloacele de dominare si victimizare, sa ne asumam responsabilitatea pentru viata noastra, sa crestem partile sanatoase si sa ne intregim identitatea proprie
In prezent, practic aceasta metoda avand la baza teoria psihotraumatologiei multigenerationale dezvoltate de prof. Franz Ruppert. Prin aceasta metoda exploram, de fapt, structurile noastre psihologice. Toate evenimentele dificile din viata noastra ne schimba identitatea si ne influenteaza EUL (una din functiile de baza ale psihicului uman).
Este greu sa ne dezvoltam Eul pentru ca avem nevoie de ceilalti. De exemplu, indeplinirea nevoilor simbiotice din prima parte a vietii noastre ne face sa apartinem exclusiv altor persoane (mama, tata) si facem orice ca ele sa ni le implineasca: ‘’trebuie sa fiu cum vor, sa fac ce vor ca sa primesc ceva’’. Si, uneori, pare ca renuntam la cine suntem si la ce ne dorim sa facem pentru ca apare ideea ‘’primesc de la ceilalti doar daca nu mai sunt EU’’.
In restul vietii noastre exista intotdeauna o voce in interior care intreaba: ‘’Cine sunt eu?’’, “Aceasta este viata mea?’’ si, atunci, atentia noastra e necesar sa fie indreptata spre recuperarea sinelui autentic.

Cum se lucreaza?
Se alege intentia (ce dorim sa schimbam sau la ce vrem sa ne uitam). Cuvintele alese in intentie sunt foarte importante pentru cel care lucreaza pentru ca in aceste cuvinte sunt puse perceptii, reprezentari, trairi, cauze ale blocajelor, simptomelor. Cuvintele din intentie ne duc mai apropae de indentitatea noastra. Se alege, din grup, un reprezentant pentru fiecare cuvant. Odata plasat in constelatie, reprezentantul poate ‘’prin intermediul abilitatilor noastre perceptuale sa reprezinte sau sa participe si sa empatizeze in forma cea mai potrivita din punct de vedere fizic, emotional si mental cu circumstantele altor membri sau cu fortele din sistemul de familie…’’ (Albrecht Mahr).
Cu drag,
Psihoterapeut Adela Mihalcea
www.adelamihalcea.ro