Cine sunt eu ca urmare a ceea ce a fost si este? 06.04.2019

Eu si furia mea.

Furia pe care fiecare dintre noi o simte este, de obicei, un sentiment greu de acceptat. In primul rand pentru ca ne face sa ne simtim cu totul inconfortabil si, in al doilea rand, pentru ca o societate dezvoltata pe principiul placerii ne obliga cumva sa cautam si sa aprobam doar sentimentele pozitive, pentru a evita durerea. In acest fel, obligatia de a reprima furia in paralel cu izbucnirile vulcanice greu de controlat, ne fac sa traim prinsi intr-un conflict interior intre ceea ce trebuie sa facem si ceea ce simtim.

Furia este atat o emotie de baza cat si o emotie de substitut. Ca emotie de baza, apare si se manifesta pe mai multe nivele: de la iritare (provenita mai ales cand nevoile de baza nu sunt satisfacute, de exemplu cand nu dormim suficient sau ne e foame) la furia moderata (apare cand cineva ne critica cu tarie, ne manipuleaza, ne minte) pana la furia excesiva care apare cand cineva ne ameninta integritatea emotionala sau fizica, cand noua insine (sau cuiva drag) ni se face o nedreptate, cand suntem umiliti sau folositi.

Furia nu este, de fiecare data o reactie inadecvata, ne ajuta sa ne aparam, sa actionam intr-o directie buna pentru noi, sa iesim din relatii abuzive sau sa luam decizii pe care le amanam de mult. Furia sanatoasa ne impinge sa ne atingem scopurile sau sa punem limite sanatoase.
Este cu adevarat important sa stim, cat mai de timpuriu, ce inseamna furia, cum s-o exprimam si s-o controlam astfel incat sa ne fie aliat si nu inamic. Pentru ca nu de putine ori furia poate fi atat de puternica incat spunem sau facem lucruri care nu sunt chiar rationale sau benefice in vreun fel.

Ca emotie de substitut, folosim furia pentru a nu simti alte trairi cum ar fi tristetea, frica sau durerea. Majoritatea dintre noi evita aceste sentimente deoarece credem ca ne fac vulnerabili si lipsiti de control. In schimb furia ne da energie si o senzatie de control, ne da putere asupra altor oameni sau situatii. Insa, pe termen lung, consecintele acestei alegeri au darul de a ne afecta profund pe multe paliere ale vietii. Ca orice substitut, acest tip de furie va functiona doar pana la un anumit moment.
Ca urmare, este suficient de important sa ne intrebam de ce anume reactionam asa cum reactionam. E o reactie justificata sau e o reactie care imi stimuleaza anumite rani emotionale?

Te invit, pe 06.04.2019, la un workshop de Constelatii ale Identitatii, pentru a lucra cu furia astfel incat sa stim cum sa nu o mai reprimam, cum sa nu ne fie frica de ea, cum s-o exprimam fara sa devenim agresivi, cum s-o folosim ca sa ne opunem abuzurilor si sa fie motorul si nu ‘’batul in roata’’ al vietii noastre.
Orar: 09:45-18:30, cu pauze de cafea si o pauza de pranz de 45 minute
Locatia: Bd Magheru nr 26. Detaliile despre adresa se vor primi la inscriere.
Cost: 250 de lei. Pot lucra maxim 6-7 persoane. Pentru cei care vor doar sa participe ca si reprezentanti, costul este 170 lei.
Pentru inscriere poti suna pana la data de 02.04.2019 la tel 0726.113.331 sau poti trimite un email la adresa adelam110@gmail.com. Inscrierea implica un avans de 100 lei. In cazul in care nu mai poti participa, avansul nu este returnabil dar orice persoana pe care o trimiti in locul tau va fi binevenita ca si tine.
Fiecare participant poate lucra cu ceea ce este important pentru el, tema fiind orientativa.

Despre metoda Constelatiei Identitatii:
Este o metoda terapeutica, folosita in multe tari din lume, care a demonstrat ca avem nevoie sa sustinem dezvoltarea structurilor sanatoase din psihicul nostru deoarece de-a lungul vietii am experimentat sau am fost martorii unor evenimente suficient de dificile astfel incat sa ne produca schimbari profunde in noi insine, in felul in care vedem lumea si viata.
Aceasta metoda ne ajuta sa vedem, sa ne apropiem, sa contientizam ranile noastre interioare pe care le ascundem, cu multa grija, prin mecanismele de protectie. Ne ajuta sa identificam conflictele interne si sa deblocam emotii. Ne invata sa avem rabdare, sa iesim din iluzii, sa renuntam la mijloacele de dominare si victimizare, sa ne asumam responsabilitatea pentru viata noastra, sa crestem partile sanatoase si sa ne intregim identitatea proprie
In prezent, practic aceasta metoda avand la baza teoria psihotraumatologiei multigenerationale dezvoltate de prof. Franz Ruppert.
Toate evenimentele grele din viata noastra ne schimba identitatea si ne influenteaza EUL (una din functiile de baza ale psihicului uman).Este greu sa ne dezvoltam Eul pentru ca avem nevoie de ceilalti. De exemplu, indeplinirea nevoilor simbiotice din prima parte a vietii noastre ne face sa apartinem exclusiv altor persoane (mama, tata) si facem orice ca ele sa ni le implineasca: ‘’trebuie sa fiu cum vor, sa fac ce vor ca sa primesc ceva’’. Si, uneori, pare ca renuntam la cine suntem si la ce ne dorim sa facem pentru ca apare ideea ‘’primesc de la ceilalti doar daca nu mai sunt EU’’.
In restul vietii noastre exista intotdeauna o voce in interior care intreaba: ‘’Cine sunt eu?’’, “Aceasta este viata mea?’’ si, atunci, atentia noastra e necesar sa fie indreptata spre recuperarea sinelui autentic.

Cum se lucreaza?
Se pot lucra probleme care tin de propria identitate (cine sunt si ce vreau), de familie sau relatii, de boala, cariera, de traumele prenatale, la nastere sau ulterioare.
Fiecare isi stabileste o intentie de lucru (ce vrea sa stie, sa constientizeze, sa simta sau sa vada) care poate fi o propozitie sau o intrebare. De exemplu: ‘’Eu vreau sa ma cunosc’’, ‘’Cine sunt eu?’’, ‘’Eu vreau sa vad cauza fricii mele’’, ‘’Eu vreau sa intru in contact cu trauma de iubire’’etc.
Se scriu cuvintele pe tabla si se alege cate un reprezentant pentru fiecare cuvant. Cuvintele alese in intentie sunt foarte importante pentru cel care lucreaza pentru ca in aceste cuvinte sunt puse perceptii, reprezentari, trairi, cauze ale blocajelor, simptomelor. Cuvintele din intentie ne duc mai apropae de indentitatea noastra.
Odata plasat in constelatie, reprezentantul poate ‘’prin intermediul abilitatilor noastre perceptuale sa reprezinte sau sa participe si sa empatizeze in forma cea mai potrivita din punct de vedere fizic, emotional si mental cu circumstantele altor membri sau cu fortele din sistemul de familie…’’ (Albrecht Mahr).
Cu drag,
Psihoterapeut Adela Mihalcea
www.adelamihalcea.ro