Teama si realizarea dorintelor

‘’Asa de mult imi doresc sa….. dar mi-e teama ca…”’! Auzim sau spunem chiar noi insine aceste cuvinte de foarte multe ori. Avem visuri la care ne gandim cu drag, uneori le vedem, cu ochii mintii, indeplinite. Ne trezim insa din reverie si constatam ca, in realitate, suntem departe de indeplinirea lor. E greu sa-ti lasi un job care iti aduce un venit sigur, poate nesatisfacator, dar sigur…macar pana la un punct. Ne e teama  ca dorinta nostra de a ne aventura si a ne asculta sufletul e doar o plasmuire si ca realitatea este de fapt dura.

Adevarul este ca oricine doreste sa-si traiasca visul, poarta cu el o teama. Multi oameni stiu care ar fi urmatoarea miscare, dar nu o fac.Se gandesc, se intreaba, incearca sa vada ce s-ar intampla daca ar indrazni sa faca aceasta miscare. Cand isi pun intrebari, ii strabate un curent electrizant…este frica!  Astfel, raman nemiscati, blocati, nu fac nimic, raman in aceeasi stare.

Iesirea din zona de confort, din locul sau de langa oamenii pe care deja ii cunosti, prespune un disconfort. O durere asemanatoare cu stretchingul, adica atunci cand iti intinzi articulatiile, incheieturile, musculatura. Este cam dureros, dar daca faci stretching cu regularitate, la un moment va fi foarte usor si te vei intreba de ce nu ai facut-o pana acum. Te vei simti fericit insa ca ai facut-o, oricat de tarziu ar fi acest lucru. Fericirea in viata este sa pasesti in necunoscut fara a sti rezultatul. Adevarul este, daca suntem sinceri cu noi insine, stim ca e foarte rara situatia cand cunoastem cu certitudine rezultatul. Ceea ne da inapoi, de obicei, este nevoia noastra, aproape obsesiva, de siguranta. Asa cum stim cu totii, cel mai sigur lucru in viata este nesiguranta. Viata nu ne ofera siguranta si ne cere sa avem incredere, curaj si indrazneala, sa pasim in necunoscut. Asculta-ti inima’’ a devenit poate un cliseu verbal, dar sunt cu adevarat putini care o si fac.

Da, este posibil ca atunci cand te hotarasti sa atingi marea cu degetul, sa se intample si lucruri din acestea: sa mai pierzi cate un prieten pe care il credeai cel mai bun, familia sa-ti spuna ca e ceva in neregula cu tine, e posibil sa te simti singur si neinteles, e posibil sa-ti fie putin greu si sa ai nevoie de rabdare. Dar nu te abate de la drumul tau pentru ca fiecare zi aduce cu ea ceva bun pentru tine. Teama si indoieleile te vor insoti uneori si-ti vei pune o suta de intrebari daca ai facut bine. De cate ori iti va fi teama, adu-ti aminte de incredere. De increderea in tine insuti si in viata ta!

Fa un pas si mai fa unul. cu fiecare pas esti mai aproape de indeplinirea visului tau. Nu renunta chiar daca frica e cot la cot cu tine. Las-o sa fie, face parte din tine. Nu renunta chiar daca te doare. Si durerea este tot a ta. Scrie in fiecare zi pe o hartiuta sau pe un post-it si pune-l in portofel: ‘’Viata ma sprijina, sunt in siguranta’’

Si, garantat, dupa o perioada, poate in cateva luni sau un an sau doi ani,  vine momentul in care frica si durerea nu vor fi disparut in neant, dar vor fi insotite de bucurie si implinire, de satisfactia reusitei. Iti vei vedea visul implinit si vei spune ca a meritat totul din plin. Te simti mandru de tine, esti deja mult mai puternic si ai alta atitudine deoarece stii ca se poate! Si vezi limpede ca genul acesta de viata trebuie castigat prin infruntarea cu tarie a necunoscutului si prin riscurile nu tocmai mici pe care ti le asumi.  Dar daca ai facut-o o data, esti dispus sa iesi din nou din zona de confort si sa-ti indeplinesti urmatorul vis!