Despre mine
Eu sunt Adela Mihalcea, psiholog si psihoterapeut format in Terapii Scurte, colaborative, orientate pe resurse si solutii, Terapie Contextual-Modulara, in Constelatii Familiale, Constelatii ale Identitatii Psihotraumatologie transgenerationala, in Psihoterapia Integrativa a Traumei, Psihosexologie si Reiki.
Fiind, mai intai, absolventa a ASE, am lucrat o lunga perioada intr-un domeniu cu totul diferit de psihologie, in companii si multinationale unde mediul competitional m-au ajutat la educarea vointei, la testarea limitelor, la dezvoltarea comunicarii, la o buna cunoastere a oamenilor. Astazi pot intelege spiritul organizational atat din interior, cat si din exterior.
Am facut primul pas pe drumul psihoterapiei in anul 1998 cand am intalnit-o, deloc intamplator pe Dna Psihoterapeut Olivia Mocanu si am inceput propria mea dezvoltare personala prin terapia experientiala si a unificarii centrata pe adult-familie-copil, cu incredere si constiinciozitate.
Apoi am impletit terapia individuala cu cea de grup si tabere de dezvoltare personala, in care am descoperit, cu multa uimire, foarte multe lucruri despre mine si viata mea. Am invatat ca sta in puterea mea sa am viata pe care mi-o doresc si ca toate experientele bune sau mai putin bune ne ajuta sa devenim, in fiecare zi, cea mai buna varianta a noastra insine.
In acelasi timp, am intalnit foarte multe persoane si am vazut si experimentat foarte multe situatii. Acest lucru m-a ajutat sa inteleg din ce in ce mai bine firea umana, sa descopar niste oameni minunati care, in spatele suferintei, aveau adanc ascunse, dorinte si visuri minunate pe care le-am vazut, ulterior, implinite.
Inainte de a hotara sa urmez Facultatea de Psihologie, am urmat, pentru o perioada, cursuri Reiki si am fost initiata pe primele 3 grade. Am ales Reiki pentru ca aveam foarte multe intrebari legate de felul in care aceste practici stravechi ajutau la imbunatatirea sanatatii oamenilor, atat fizic cat si emotional. Am inceput sa aplic, mai intai pe mine si apoi pe cei apropiati si am vazut ca functioneaza. Si, in plus, am invatat multe tehnici de respiratie, concentrare si meditatie pe care, ulterior, le-am imbunatatit. Am invatat ca suntem o parte a Universului si ca acesta functioneaza prin fiecare dintre noi. Astfel ca, fiecare dintre noi, avem un loc si o menire si e necesar sa avem grija de ele.
Terminand Facultatea de Psihologie Titu Maiorescu, am decis sa urmez formari care sa ma completeze si nu sa repet ceea ce deja stiam din experientele mele anterioare. Am ales, asa cum am spus si mai sus, Terapiile Scurte orientate pe resurse si solutii si Terapia Contextual Modulara care m-au ajutat sa ma structurez foarte bine. Am invatat, cu ajutorul profesorilor mei, Psihoterapeut Dr Diana Vasile si Psihoterapeut Dr Bogdan Ion, ca fiecare dintre noi detinem raspunsurile si ca atentia noastra trebuie sa mearga pe gasirea intrebarilor potrivite.
Am ales sa mai urmez o formare si anume Constelatii familiale si organizationale, formare foarte apropiata sufletului meu. Sub indrumarea Dnei Psihoterapeut si Facilitator cu bogata experienta, Jutta Ten Herkel, am vazut ca avem o legatura puternica cu multe generatii ale familiei in care ne-am nascut, atat din punct de vedere fizic – prin gene, cat si psihic – prin inconstientul colectiv, familial. Metoda Constelaţiilor Familiale reglează la nivel emoţional şi energetic încurcăturile si dificultatile aparute din intreg sistemul de familie.
Am urmat modululele de Terapia Traumei i formarea in Psihoterapia integrativa a traumei si lucrez cu persoane afectate de diverse traume atat din viata adulta, cat si din copilarie. Ma refer la abuzuri, pierderi, abandon, accidente. De asemenea lucrez cu tineri care, ca urmare a traumelor, nu se pot integra cu succes in viata intima sau sociala, desi au toate calitatile necesare. Cu parinti care nu stiu cum sa vorbeasca cu copiii lor pentru ca parintii lor nu au reusit niciodata sa-i inteleaga. Cu oameni care si-au pierdut copiii, partenerul sau un parinte. Cu oameni care si-au pierdut locul de munca sau care au parteneri cu diferite dependente sau sunt ei insisi dependenti.
Si pentru ca acest domeniu evolueaza continuu, am ales sa continui pregatirea mea cu Franz Rupert, recunoscut specialist in Psihotraumatologie Multigenerationala si Constelatia Identitatii. Ultimele descoperiri stiintifice precum si noua abordare a lui Rupert m-au ajutat sa inteleg cat de importanta este, pentru fiecare om, biografia traumei -toate experientele dificile constiente sau nu, prin care am trecut. Ele ne formeaza intr-un anumit fel, devenind ceea ce trebuie sa fim si nu ceea ce suntem cu adevarat.
Am urmat cursurile de Psihosexologie organizate de Institutul de Sexologie de la Cluj, institut membru al World Association for Sexual Health.
Am participat, de cate ori am avut ocazia, la work-shop-uri si conferinte si particip si astazi.
Sunt membru ISTT (Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei), ARTS&CORS (Asociatia de Terapii Scurte) si membru al Colegiului Psihologilor din Romania.
Consider ca numai printr-o dezvoltare personala serioasa si printr-o continua formare profesionala, ii poti indruma pe oamenii care apeleaza la tine.
Fac sport ca sa imi mentin starea de sanatate si pofta de viata si imi place foarte mult sa stau in natura, sa merg la film si la teatru, sa citesc si sa petrec timpul cu cei dragi.
Am invatat ca bucuria sta adesea in lucrurile mici si ca judecarea propriei persoane si a celorlalti este un demers riscant, neproductiv si nepotrivit. Si, nu in ultimul rand, am invatat sa daruiesc cu iubire si sa primesc cu recunostinta.
Alte cursuri, formari si work-shop-uri de specialitate:
– Traumele psihice- recunoastere si vindecare, ARTS@CORS, Bucuresti
– Traumele de relatie – ARTS@CORS, Bucuresti
– A deveni cine esti in realitate – rezolvarea incurcaturilor traumatice – ARTS@CORS, Bucuresti
– Interventie ecosistemica dupa traumatizari colective – Serban Ionescu, Conferinta Nationala de Psihotraumatologie ISTT, Bucuresti
– De la trauma la solutii – Plamen Panayotov,Conferinta Nationala de Psihotraumatologie ISTT, Bucuresti
– Emotie si cognitie in procesarile psihotraumatizante – Critian Vasile, Conferinta Nationala de Psihotraumatologie ISTT, Bucuresti
– Victime si agresori, psihodinamica relatiilor traumatizante, Franz Rupert, Bucuresti
– Healthy Relationship – 2nd International Conference of Multigenerational Psychotraumatology, Munchen
– Evaluarea si Interventia Psihologica la Copii si Adolescenti – Asociatia de Consiliere si Terapie a Familiei, Cristian Petrescu, Bucuresti
– De la psihologie la psihoterapie. Aplicatii si explorari narative, Yael Gershoni, Bucuresti
– Formare continua – Psihotraumatologie Multigenerationala si Constelatia Propozitiei Intentiei, Franz Rupert, Bucuresti
– Afla adevarul despre tine – Franz Rupert, Bucuresti
– Love, Trauma and I – 3nd International Conference of Multigenerational Psychotraumatology, Munchen
– Trauma psihica la copii, Bucuresti
– Cursuri de prim-ajutor prin Fundatia pentru SMURD, Bucuresti
– Prelegere Ttraumele timpurii” si proiectie documentar “In utero”
– Franz Rupert – Who am I?, Bucuresti
– Gabor Mate – Adictiile si Cand corpul spune NU – Conferinta sustinuta la Bucuresti
– Conferinta de Psihotraumatologie ISTT, Bucuresti – Trauma Complexa si tulburarile disociative
– Formare continua in Psihoterapia Integrativa a Traumei
– Training EMDR
Sustin grupuri de dezvoltare, precum si diverse work-shop-uri si prelegeri precum:
– Conferinta Internationala de Psihotraumatologie, 2013 -Studiu de caz
– Conferinta Internationala de Psihotraumatologie, 2015 – Pierderea coerentei Eului
– Prelegeri libraria Carturesti, 2015 – Teama de intimitate in cuplu
– Prelegeri libraria Carturesti, 2016 – Lupta pentru putere in cuplu
– Grup de suport terapeutic pentru singles
– Grup de suport terapeutic pentru parintii de adolescenti