Respectul de sine al copilului

O conditie esentiala pentru ca un copil sa dezvolte un respect de sine corect este acceptarea sa de catre parinti. De asemenea, conteaza mult acceptarea tuturor figurilor importante pentru copil: profesori, rude, prieteni. Totusi, deoarce copiii isi iubesc cel mai mult parintii, acceptarea din partea parintilor este extrem de importanta.

Marea majoritate a parintilor isi doresc o viata plina de succes si de fericire pentru copiii lor. Isi doresc sa devina cineva, sa fie importanti, sa se descurce in viata. Unii muncesc mult pentru a-si ajuta copiii sa reuseasca. Totusi, nu toti copiii reusesc ceea ce parintii lor gandesc ca ar insemna reusita.

Motivele sunt foarte usor de gasit. Parintii cred ca ingredientele succesului sunt sa ofere hrana suficienta, sa trimita copiii la scoli bune, sa le cumpere jucarii sau imbracaminte sau cheltuiesc multi bani pe tot felul de meditatii. Aceste lucruri sunt de mare folos pentru buna crestere a copilului, dar insuficiente pentru ca acest copil sa aiba respect si incredere in sine. Un copil cu respect de sine scazut va reusi cu greu sa comunice, sa se exprime, sa asculte, sa invete sau chiar sa faca vreun sport.

Un copil fara respect de sine se conformeaza usor sau imita alte persoane care beau, se drogheaza si pierd noptile. Un copil fara respect de sine nu stie cum sa-i ajute pe altii, cum sa daruiasca si sa primeasca iubire.

Parintii sunt incremeniti de durere cand, mai tarziu, copilul lor pleaca de-acasa sau se indeparteaza, atat fizic cat si emotional de ei. Se pot intreba ce s-a intamplat, deoarece, dand timpul inapoi, ei considera ca au daruit tot ce au putut. Si au dreptate. Cei mai multi dintre parinti nu se imbraca sau mananca mai putin pentru ca sa le fie bine copiilor.

Doar ca si mai important este sa le daruiasca iubire. Adica sa asculte cand copiii lor se plang si sa-i inteleaga. Ascultarea activa, cu interes si implicare determina sentimentul de acceptare. Cand te opresti din treaba ca sa-ti asculti copilul care iti povesteste cum s-a jucat astazi cu mingea, copilul se simte respectat. Pentru el, jocul cu mingea a fost foarte important si este extraordinar ca vrea sa impartaseasca asta cu tine. Daca nu te opresti din treaba si ii spui ‘’n-am timp acum de prostii, nu vezi cate am de facut’’, el isi pierde sentimentul de a fi important si devine nesigur. Nu o sa mai stie cand poate fi ascultat si cand nu si va crede ca orice altceva este mult mai important decat el.

Cand copilul are rezultate mai slabe, are nevoie de sprijin. Cuvintele de descurajare nu vor face decat sa-i adanceasca sentimentul ca nimeni nu il intelege. Are nevoie sa fie iertat cand greseste si are nevoie sa fie asigurat ca esti langa el, orice s-ar intampla.

Acorda-i increderea ta cand doreste sa faca lucruri de unul singur. Poate intr-o seara vrea sa faca dus singur, in alta vrea sa taie cartofii sau sa mearga singur sa-si cumpere o ciocolata. Supravegheaza-l discret si da-i voie. Va capata din ce in ce mai mult incredere in sine si va avea incredere si in tine.
Ca parintii sa ajute copilul sa-si dezvolte increderea in sine, e necesar ca si ei sa fi fost invatati sa se respecte si sa aiba incredere in ei. Daca nu s-a intamplat asa si nici, ca adulti, nu incearca sa-si dezvolte acest sentiment, le va fi foarte greu sa creasca copii increzatori care pot ajunge de succes. Si care sa ramana alaturi de parintii lor nu dintr-un sentiment al datoriei, ci din iubire.