Cine sunt eu ca urmare a ceea ce a fost si este?

DEPENDENTA IN RELATII

Se vorbeste mult despre cum sa fii autonom in relatia de cuplu sau in orice alta relatie (de prietenie, colegialitate, parinti-copii) si se incearca evitarea cuvantului ‘’dependenta’’. Este cu adevarat o realizare sa fim autonomi dar unii cred ca acest lucru presupune sa ne indeplinim doar nevoile si dorintele noastre, singuri, fara altcineva si sa ii lasam pe ceilalti sa aiba grija de ei. Nevoia omului este sa fie cu ceilalti, sa existe legaturi, sa existe un scop si un sens comun. E aproape imposibil sa fim singuri si se pare ca una dintre cele mai mari satisfactii pe care le avem vine din ce realizam impreuna, acel ‘togetherness’’ de care pomenesc specialistii.
De aceea este important sa intelegem si sa facem o distinctie mai clara intre dependenta sanatoasa (inter-dependenta) si cea toxica (co-dependenta).

Interdependenta presupune sa fim acolo unul pentru altul, inseamna sa existe sprijin reciproc, sa ne gandim si la celalalt cand luam decizii sau sa ascultam si sa intelegem fara a oferi imediat o solutie. Inseamna sa pot sa am asteptari, nu rigide, ci care tin de faptul ca ma pot baza atunci cand simt ca e prea greu sau cand ma deschid fizic si emotional. Interdependenta inseamna incredere, ofera confort si siguranta.

Co-dependenta prespune sa nu existe autonomie, sa ne bazam exclusiv pe celalalt, sa renutam la noi pentru a satisface doar nevoile celuilalt,sa ne sacrificam, sa nu avem aspiratii si dorinte. Intr-o relatie de co-dependenta (care incepe foarte timpuriu) sensul valorii personale este foarte fragil, exista o nevoie puternica sa fie nevoie de noi, exista un sentiment puternic de abandon dar si o amaraciune interioara ca, de fapt, nimeni nu e acolo pentru noi, ca nu putem fi intelesi si ascultati. Dar sunt si multe avantaje obtinute ca si co-dependent.

Te invit, pe 8 februarie la o noua sesiune de Constelatii ale Identitatii, pentru a explora impreuna ce simti in relatiile tale, cum te raportezi la ceilati, cum poti construi o relatie sanatoasa cu tine si cu cei din viata ta.
Orar: 09:45-18:30, cu pauze de cafea si o pauza de pranz de 45 minute.

Locatia: Bd Magheru nr 26. Detaliile despre adresa se vor primi la inscriere.

Cost: 280 de lei. Pot lucra maxim 6-7 persoane. Pentru cei care vor doar sa participe ca si reprezentanti, costul este 200 lei.
Pentru inscriere poti suna pana la data de 03.02.2020 la tel 0726.113.331 sau poti trimite un email la adresa adelam110@gmail.com. Inscrierea implica un avans de 150 lei. In cazul in care nu mai poti participa, avansul nu este returnabil dar orice persoana pe care o trimiti in locul tau va fi binevenita ca si tine. Daca anunti in ziua workshop-ului, se achita valoarea integrala.

Fiecare participant poate lucra cu ceea ce este important pentru el, tema fiind orientativa.

Foarte important: pentru coeziunea si siguranta grupului, este necesara participarea de la inceputul pana la sfarsitul zilei. Trairile care pot sa apara pot fi solutionate cu ajutorul facilitatorului si al grupului cu conditia exprimarii lor.

Despre metoda Constelatiei Identitatii:
Este o metoda terapeutica, folosita in multe tari din lume, care a demonstrat ca avem nevoie sa sustinem dezvoltarea structurilor sanatoase din psihicul nostru deoarece de-a lungul vietii am experimentat sau am fost martorii unor evenimente suficient de dificile astfel incat sa ne produca schimbari profunde in noi insine, in felul in care vedem lumea si viata.
Aceasta metoda ne ajuta sa vedem, sa ne apropiem, sa contientizam ranile noastre interioare pe care le ascundem, cu multa grija, prin mecanismele de protectie. Ne ajuta sa identificam conflictele interne si sa deblocam emotii. Ne invata sa avem rabdare, sa iesim din iluzii, sa renuntam la mijloacele de dominare si victimizare, sa ne asumam responsabilitatea pentru viata noastra, sa crestem partile sanatoase si sa ne intregim identitatea proprie
In prezent, practic aceasta metoda avand la baza teoria psihotraumatologiei multigenerationale dezvoltate de prof. Franz Ruppert.
Toate evenimentele grele din viata noastra ne schimba identitatea si ne influenteaza EUL (una din functiile de baza ale psihicului uman).Este greu sa ne dezvoltam Eul pentru ca avem nevoie de ceilalti. De exemplu, indeplinirea nevoilor simbiotice din prima parte a vietii noastre ne face sa apartinem exclusiv altor persoane (mama, tata) si facem orice ca ele sa ni le implineasca: ‘’trebuie sa fiu cum vor, sa fac ce vor ca sa primesc ceva’’. Si, uneori, pare ca renuntam la cine suntem si la ce ne dorim sa facem pentru ca apare ideea ‘’primesc de la ceilalti doar daca nu mai sunt EU’’.
In restul vietii noastre exista intotdeauna o voce in interior care intreaba: ‘’Cine sunt eu?’’, “Aceasta este viata mea?’’ si, atunci, atentia noastra e necesar sa fie indreptata spre recuperarea sinelui autentic.

Cum se lucreaza?
Se pot lucra probleme care tin de propria identitate (cine sunt si ce vreau), de familie sau relatii, de boala, cariera, de traumele prenatale, la nastere sau ulterioare.
Fiecare isi stabileste o intentie de lucru (ce vrea sa stie, sa constientizeze, sa simta sau sa vada) care poate fi o propozitie sau o intrebare. De exemplu: ‘’Eu vreau sa ma cunosc’’, ‘’Cine sunt eu?’’, ‘’Eu vreau sa vad cauza fricii mele’’, ‘’Eu vreau sa intru in contact cu trauma de iubire’’etc.
Se scriu cuvintele pe tabla si se alege cate un reprezentant pentru fiecare cuvant. Cuvintele alese in intentie sunt foarte importante pentru cel care lucreaza pentru ca in aceste cuvinte sunt puse perceptii, reprezentari, trairi, cauze ale blocajelor, simptomelor. Cuvintele din intentie ne duc mai apropae de indentitatea noastra.
Odata plasat in constelatie, reprezentantul poate ‘’prin intermediul abilitatilor noastre perceptuale sa reprezinte sau sa participe si sa empatizeze in forma cea mai potrivita din punct de vedere fizic, emotional si mental cu circumstantele altor membri sau cu fortele din sistemul de familie…’’ (Albrecht Mahr).
Cu drag,
Psihoterapeut Adela Mihalcea
www.adelamihalcea.ro