Cine sunt eu ca urmare a ceea ce a fost si este? 09.02.2019

SENTIMENTUL DE APARTENENTA

Avem nevoie sa simtim ca apartinem. De cand venim pe lume avem nevoie sa stim ca suntem intrun loc si langa cineva care ne poate oferi siguranta. Stim ca apartinem atunci cand ne simtim bine primiti si cand putem crea, in mediul in care suntem, o relatie de atasament hranitoare.Stim ca apartinem atunci cand ne simtim acceptati, respectati, inclusi si sprijiniti in mediul in care ne aflam. Aceasta nevoie este esentiala in dezvoltare dar si in succesul in viata de mai tarziu. Atunci cand stim ca cineva ne va primi chiar daca facem greseli, ne dam voie sa actionam dinamic, punand limitele necesare si asumandu-ne anumite riscuri.

A nu avea un bun sentiment de apartenenta presupune:
– Sa simt ca nu sunt adecvat orice as face, ca nu ma potrivesc nicaieri
– Sa fac orice ca sa ma integrez intrun grup (familie, ‘’gasca’’, colegi, partid politic, secte, etc) chiar daca acest lucru imi poate afecta identitatea si ma poate instraina de mine insumi.
– Sa am un puternic sentiment ca nu sunt ok.
– Sa ma retin de la incerca lucruri noi sau relatii noi, chiar daca imi place si imi doresc
– Sa ma simt lipsit de protectie – sa stiu ca pot ramane singur, in ‘’bataia vantului’’

Cand nu exista un bun sentiment de apartenenta, ma pot simti neiubit, respins si voi cauta, poate chiar toata viata, relatii in care sa simt iubire si acceptare, dar daca le intalnesc e posibil sa nu cred in ele. Pot sa ma simt trist, pot avea perioade de depresie gasind cu greu un sens al meu si al vietii, dezvoltand principiul’’nu am un loc al meu, nu exista nimeni care sa se bucure ca exist’’ sau credinte de genul ‘’nu sunt suficient de bun, nu merit’’.

Copiii cu un bun sentiment de apartenenta devin adulti care se simt bine si se adapteaza la cele mai multe situatii sociale, iar daca ceva nu merge bine, le vine mai usor sa iasa din mediile care le fac rau. Devin adulti care isi permit sa traiasca momentele fericite in egala masura in care pot sta cu momentele dificile din viata fara sa-i copleseasca.

Te invit, pe 09.02.2019, la un workshop de Constelatii ale Identitatii, pentru a-ti crea un mediu, atat interior cat si exterior, in care sa simti ca esti acceptat asa cum esti si in care sa te simti suficient de increzator incat sa devii ceea ce vrei sa fii.
Orar: 09:45-18:30, cu pauze de cafea si o pauza de pranz de 45 minute
Locatia: Bd Magheru nr 26. Detaliile despre adresa se vor primi la inscriere.
Cost: 250 de lei. Pot lucra maxim 6-7 persoane. Pentru cei care vor doar sa participe ca si reprezentanti, costul este 170 lei.

Pentru inscriere poti suna pana la data de 05.02.2019 la tel 0726.113.331 sau poti trimite un email la adresa adelam110@gmail.com. Inscrierea implica un avans de 100 lei. In cazul in care nu mai poti participa, avansul nu este returnabil dar orice persoana pe care o trimiti in locul tau va fi binevenita ca si tine.
Fiecare participant poate lucra cu ceea ce este important pentru el, tema fiind orientativa.

Despre metoda Constelatiei Identitatii:
Este o metoda terapeutica, folosita in multe tari din lume, care a demonstrat ca avem nevoie sa sustinem dezvoltarea structurilor sanatoase din psihicul nostru deoarece de-a lungul vietii am experimentat sau am fost martorii unor evenimente suficient de dificile astfel incat sa ne produca schimbari profunde in noi insine, in felul in care vedem lumea si viata.
Aceasta metoda ne ajuta sa vedem, sa ne apropiem, sa contientizam ranile noastre interioare pe care le ascundem, cu multa grija, prin mecanismele de protectie. Ne ajuta sa identificam conflictele interne si sa deblocam emotii. Ne invata sa avem rabdare, sa iesim din iluzii, sa renuntam la mijloacele de dominare si victimizare, sa ne asumam responsabilitatea pentru viata noastra, sa crestem partile sanatoase si sa ne intregim identitatea proprie
In prezent, practic aceasta metoda avand la baza teoria psihotraumatologiei multigenerationale dezvoltate de prof. Franz Ruppert.
Toate evenimentele grele din viata noastra ne schimba identitatea si ne influenteaza EUL (una din functiile de baza ale psihicului uman).Este greu sa ne dezvoltam Eul pentru ca avem nevoie de ceilalti. De exemplu, indeplinirea nevoilor simbiotice din prima parte a vietii noastre ne face sa apartinem exclusiv altor persoane (mama, tata) si facem orice ca ele sa ni le implineasca: ‘’trebuie sa fiu cum vor, sa fac ce vor ca sa primesc ceva’’. Si, uneori, pare ca renuntam la cine suntem si la ce ne dorim sa facem pentru ca apare ideea ‘’primesc de la ceilalti doar daca nu mai sunt EU’’.
In restul vietii noastre exista intotdeauna o voce in interior care intreaba: ‘’Cine sunt eu?’’, “Aceasta este viata mea?’’ si, atunci, atentia noastra e necesar sa fie indreptata spre recuperarea sinelui autentic.

Cum se lucreaza?
Se pot lucra probleme care tin de propria identitate (cine sunt si ce vreau), de familie sau relatii, de boala, cariera, de traumele prenatale, la nastere sau ulterioare.
Fiecare isi stabileste o intentie de lucru (ce vrea sa stie, sa constientizeze, sa simta sau sa vada) care poate fi o propozitie sau o intrebare. De exemplu: ‘’Eu vreau sa ma cunosc’’, ‘’Cine sunt eu?’’, ‘’Eu vreau sa vad cauza fricii mele’’, ‘’Eu vreau sa intru in contact cu trauma de iubire’’etc.
Se scriu cuvintele pe tabla si se alege cate un reprezentant pentru fiecare cuvant. Cuvintele alese in intentie sunt foarte importante pentru cel care lucreaza pentru ca in aceste cuvinte sunt puse perceptii, reprezentari, trairi, cauze ale blocajelor, simptomelor. Cuvintele din intentie ne duc mai apropae de indentitatea noastra.
Odata plasat in constelatie, reprezentantul poate ‘’prin intermediul abilitatilor noastre perceptuale sa reprezinte sau sa participe si sa empatizeze in forma cea mai potrivita din punct de vedere fizic, emotional si mental cu circumstantele altor membri sau cu fortele din sistemul de familie…’’ (Albrecht Mahr).
Cu drag,
Psihoterapeut Adela Mihalcea
www.adelamihalcea.ro