Ce inseamna ”Reprezentant” intr-o constelatie familiala?

Pentru a explica ce inseamna un REPREZENTANT in constelatiile sistemice, am ales sa il citez pe unul dintre reprezentantii de seama ai acestei metode: Franz Rupert. In cartea sa ‘’Trauma, atasament, constelatii familiale”, Rupert explica un fenomen destul de greu de inteles: reactia si actiunea unui om care nu cunoaste nimic despre noi, dar care, in constelatie, se poarta ca si cand face parte din familia celui care lucreaza.

‘’Ne inchipuim transmiterea informatiilor de la o persoana la alta numai cand spunem ceva altcuiva… Ceea ce nu spunem, nu comunicam nimanui. Ceea ce nu ne-a spus nimeni, nici nu putem sa stim. Asadar, cineva care nu m-a vazut niciodata (….) poate sa ma reflecteze pe mine intr-o constelatie, in esenta mea sufleteasca? Poate sti ce relatie am cu mama, tata, frati, surori? Poate simti cu adevarat frica mea adanc ingropata si nevoile mele emotionale?
Iata care este presupunerea mea: un altul poate sa stie ce ma misca sufleteste atunci cand eliberez calea catre aceste informatii. (….) Ceea ce noua ni se pare de neconceput, pe baza cailor cunoscute de transmitere a informatiilor, dupa un timp de experimentare cu constelatia familiala devine de la sine inteles. Reprezentantii sesizeaza intuitiv miezul conflictelor sufletesti prezente intr-o familie. Ei reflecta cu o remarcabila exactitate a detaliior ceea ce nu a fost solutionat de-a lungul mai multor generatii. In sprijinul acestei afirmatii exista dovada furnizata de nenumarate experiente pe care oamenii le au in acest timp in intreaga lume. (…..) Daca cineva nu vrea sa scoata la iveala un secret propriu sau un secret de familie, atunci acest lucru nu se poate ivi intr-o constelatie. Spre deosebire de pacientul insusi, reprezentantii pot totusi sa exprime partile din suflet refulate, neconstiente si sa le dea glas intr-o forma pe care clientul nu ar putea s-o faca. Ei pot transforma reprezentarile parintilor, bunicilor, etc. din sufletul cleintului intr-o forma constienta’’.

Franz Rupert il citeaza pe Mathias Varga von Kibed care subliniaza ca ‘’reprezentantii sunt capabili sa dea informatii corecte printr-un sistem strain, punandu-si la dispozitie propriul corp ca ‘’organ perceptor’’. O fiinta umana poate fi capabila de perceptie ca si cum ar fi un organ al unui grup sau al unui sistem’’.

Rupert continua:’’in opinia mea, eficienta metodei constelatiei se sustine pe prezumtia ca reprezentantii inteleg in profunzime persoanele pe care le reprezinta. Am adunat, in indelungata mea experienta cu constelatiile, dovezi empirice suficiente pentru mine, dovezi care denota ca perceptia interpretarii rolului este suficient de valida si de incredere. Aceasta inseamna ca reprezentanti diferiti in diferite constelatii pot discerne aceleasi conflicte si structuri de atasament de baza in interiorul unui client.. Fiabilitatea metodei constelatiei poate fi cel mai bine testata practic atunci cand se lucreaza cu un anumit client in grupuri diferite sau cu diferiti memebri ai familiei in momente diferite si cu grupuri diferite. S-a intamplat, in mod repetat, in experientele mele, ca reprezentanti diferiti sa faca aceleasi comentarii despre aceiasi membri ai familiei atunci cand lucram in grupuri diferite.
(….) In opinia mea, constelatia si fenomenul de perceptie prin reprezentanti ne provoaca sa regandim punctul nostru de vedere asupra lumii. Daca, intr-un viitor previzibil, va exista o teorie care sa poate explica fenomenul reprezentatiei, aceasta ramane, pentru moment, o intrebare deschisa. Multe lucruri le facem din motive pur practice, desi nu putem explica de ce functioneaza. Pentru majoritatea proceselor, de altfel, avem explicatii relative superficiale. Pentru a gasi noi explicatii care sa poate raspunde mai bine la intrebarile fundamentale ale omenirii, este foarte probabil ca trebuie sa se treaca peste modelul fizic clasic al lumii in care lumea este o masina universal, lipsita de tinta si de un plan )….) Astazi cu greu s-ar mai gasi un fizician care sa considere valabil acest model despre lume….. Cu siguranta nu am ajuns inca la sfarsitul cunostintelor noastre despre lume si realitate’’